10 idei de amenajare a unui balcon | Rom Decor
Categorie: amenajari interioare, inchideri terase/balcoane

Amenajarea balconului poate fi pentru mulți o sarcină dificilă. Dar, în zilele însorite și serile relaxante de vară, un balcon amenajat cu bun gust reprezintă o evadare plăcută din jungla urbană. Descoperă în acest articol 10 idei de amenajare a unui balcon, din care să te inspiri pentru a crea locul ideal pentru relaxare și distracție.

În multe orașe din Europa, chiar și un balcon modest este considerat un lux de către locuitori. Așadar, dacă apartamentul tău beneficiază de balcon, poți profita la maxim de beneficiile oferite. Există zeci de idei grozave pentru amenajarea balconului, indiferent de ce spațiu dispune.

Cu un pic de imaginație și gândire creativă, poți amenaja balconul într-un refugiu irezistibil, indiferent de anotimp. Iată care sunt cele 10 idei de amenajare a unui balcon pe care le propunem:

Balcon amenajat în stil rustic

cum să amenajezi balconul rustic
Sursa: Pxhere.com

Stilul rustic include elemente ale designului frumuseții naturii, utilizând materiale inspirate din natură, culori calde și elemente armonioase de decor.

Dacă dorești să adopți un design rustic pentru balconul tău, alege scaune și o măsuță de cafea din lemn nefinisat. Obiectele de decor ideale în acest context sunt țesăturile din bumbac sau din lână și un covor elegant cu imprimeuri florale. Dacă ai ornamente sau elemente păstrate de la bunici, atunci include-le în această amenajare. 

Acest decor superb te va purta pe tărâmul nostalgic al copilăriei, când îți petreceai vacanțele la bunici. Pentru a profita din plin de confortul pe care ți-l oferă spațiul din balcon, indiferent de anotimp sau de condițiile meteo, noi îți recomandăm să iei în calcul închiderea balconului cu un sistem glisant cu panouri din sticlă securizată  Imaginează-ți cât de plăcut va fi când vei privi ninsoarea în timp ce savurezi cafeaua într-un ambient tradițional, cald și plin de amintiri.

Balcon tip evadare mediteraneană

cum să amenajezi balconul în stil mediteranean
Sursa: Pxhere.com

Stilul de viață mediteranean, care implică o atmosferă relaxată și veselă, poate fi aplicat cu succes unui balcon deschis sau semideschis ce oferă o priveliște încântătoare.

Poți alege obiecte de mobilier realizate din lemn sau piatră, pernuțe confortabile și elemente de decor în culorile alb și albastru marin

Mobilierul și accesoriile trebuie să fie exclusiv din materiale naturale precum lemn, fier forjat, sticlă sau piatră

Este ideal ca balconul amenajat în stil mediteranean să beneficieze de un sistem de închidere culisant. Astfel, poți închide sau deschide complet balconul oricând dorești, fără ca panorama să-ți fie obturată de profile verticale inestetice. Aceste sisteme glisante sunt elegante și moderne. 

Îmbinarea între panourile de sticlă este foarte discretă, oferind astfel o suprafață vitrată de peste 90%. Procesul de glisare al panourilor este ușor și silențios, datorită prezenței rolelor cu rulmenți de înaltă calitate și fiabilitate. 

Dacă optezi pentru un sistem glisant din sticlă securizată, vei avea posibilitatea să te relaxezi și să te bucuri de balcon, indiferent de condițiile meteo. Să urmărești picăturile de ploaie în timp ce savurezi un pahar de vin pe balcon poate fi o activitate cu adevărat terapeutică. Trebuie menționat și faptul că aceste sisteme din sticlă sunt certificate pentru rezistența la vânt, la ploi și la impact puternic.

În plus, sunt dotate cu dispozitive inteligente de drenare a apei (printr-un canal ascuns), pentru evitarea inflitrațiilor și a condensului. Ca atare, beneficiezi de tot confortul în balconul tău.

Idei de amenajare a unui balconul romantic

cum amenajezi balconul romantic
Sursa: Unsplash.com

Stilul romantic nu este neapărat sinonim cu stilul feminin, dar împrumută elemente precum modele florale, culori calde și piese de mobilier pictate sau vintage.

Pentru un cuplu de veșnic îndrăgostiți, balconul amenajat în stil romantic va însemna o desfătare a simțurilor și o evadare în paradis. Ai nevoie de o măsuță elegantă, 2 fotolii și perne pufoase (sau dacă spațiul îți permite, alege o canapea), precum și o mulțime de flori superbe în ghivece.

Și în această variantă de decor, indiferent de dimensiunile sau forma balconului, optarea pentru închiderea acestuia cu un sistem culisant din geamuri securizate îți va oferi confortul și izolarea termică/ fonică dorită, în toate anotimpurile. Vei putea deschide sau închide panourile de sticlă după bunul plac, beneficiind de lumină naturală și de mai mult spațiu util în balcon. Mai mult decât atât, datorită deschiderii spre interior, sticla se poate roti și curăța foarte ușor și rapid.  

O lumină difuză reprezintă o modalitate excelentă de a pune în valoare balconul, în timpul serii. Fie că optezi pentru o instalație cu becuri galbene, fie pentru spoturi ascunse, într-o asemenea atmosferă romantică, ai toate șansele să te pierzi în timp și spațiu.

Balcon amenajat în stil eclectic

cum amenajezi balconul ecletic
Sursa: Freepik.com

Stilul eclectic este ideal dacă dorești ca balconul tău să afișeze suveniruri și obiecte interesante din întreaga lume. Acest stil îți permite să amesteci diverse tendințe și culori, în funcție de preferințe.

Un balcon frumos amenajat te poate transporta mental pe meleaguri cu adevărat incredibile. Dacă privești balconul ca pe un spațiu de evadare, relaxare și bucurie, atunci este cazul să îl decorezi în așa fel încât să inspire toate aceste sentimente și emoții.

Utilizează suveniruri din călătorii, fotografii cu locurile tale preferate sau tablouri pictate ca sursă de inspirație pentru personalizarea balconului. Plaja cu nisip fin la răsărit de soare, arta în stil pop-art sau orice altă imagine care îți place sunt teme care ar putea fi abordate în amenajare.

Include obiecte de mobilier din lemn, în culori saturate și asortează-le cu perne și covoare cu imprimeuri. Adaugă plante verzi pentru a face atmosfera un pic exotică și închide balconul cu  sistemul glisant Gemini Thermo Protect, cu două panouri din sticlă securizată, pentru un confort sporit indiferent de anotimp. 

Balconul ca o oază de relaxare

cum amenajezi balconul ca pe o oază de relaxare
Sursa: Pexels.com

Plantele în ghiveci nu ar trebui să lipsească niciodată de pe balconul tău. Îți poți transforma ușor balconul posomorât într-o mică grădină colorată și parfumată dacă alegi să investești pasiune, timp și răbdare. 

Plantele purifică aerul și oferă o notă ambientală extrem de plăcută spațiului în care sunt așezate. Poți amenaja spațiul din balcon în așa fel încât să ai întotdeauna la îndemână uneltele de grădinărit. Pe măsură ce balconul va deveni un spațiu viu, plin de culoare și arome florale subtile, vei descoperi satisfacția și bucuria grădinăritului, chiar în mijlocul orașului.

În plus, poți adăuga un scaun mic și o măsuță din materiale rezistente, în culori specifice naturii (negru, maro, gri, ș.a.).

Este ideal să alegi de la Rom Decor un sistem de închidere glisant din sticlă securizată, care izolează termic și fonic, pentru a-ți proteja micuța seră de intemperii. Datorită sistemului glisant, balconul tău va beneficia de răcoare în timpul verii și de căldură pe timp de iarnă.

Balconul minimalist și elegant

cum amenajezi balconul minimalist
Sursa: Freepik.com

Dacă spațiul din balcon nu îți permite să dai frâu liber imaginației, poți alege stilul minimalist. În acest caz, este foarte important să alegi doar obiecte de mobilier esențiale, dar care oferă un impact și un confort maxim.

De exemplu, poți construi propria măsuță cu puțin placaj sau poți cumpăra o masă prefabricată cu design simplu sau industrial.

În continuare, poți adăuga 2 scaune comode și câteva elemente decorative minimaliste. Utilizează culori simple: negru, alb, verde, gri, maro deschis. Include și plante verzi pentru un plus de oxigen.

În amenajarea minimalistă, accentul trebuie pus mai ales pe crearea senzației de spațialitate, pe luminozitate și pe confort. Astfel, se recomandă închiderea balconului cu panouri de sticlă și sisteme  glisante. Gemini Confort de la Rom Decor întrucât este o soluție ideală, din multe puncte de vedere: 

  • tehnic; 
  • estetic;
  • economic;
  • funcțional. 

Pe lângă faptul că oferă confort și protecție împotriva factorilor externi (intemperii, praf etc.), adaugă și un vibe modern amenajării.

La final, te vei bucura de un spațiu frumos și relaxant în care vei putea savura micul dejun în timp ce admiri priveliștea de pe balcon.

Balconul în stilul anilor `60

cum amenajăm balconul în stilul anilor 60
Sursa: Pexels.com

Stilul retro evocă distracție, petreceri, poftă de viață și elemente excentrice de decor. Dacă te regăsești în această descriere, atunci îți poți transforma balconul într-un spațiu funky, plin de culori strălucitoare și modele nebunești.

Nu este nevoie să investești sume mari pentru mobilierul retro. De cele mai multe ori, târgurile de obiecte vechi și de antichități reprezintă alternativa ideală pentru a descoperi elemente valoroase de mobilier, la un preț accesibil. 

Include scaune și măsuță din plastic sau lemn, în culori vesele și pastelate. Nu utiliza seturi cu obiecte de mobilier, ci mai degrabă alege elemente cu design diferit, care se pot combina armonios.

Poți, totodată, să recondiționezi și să pui în valoare obiecte care ți-au bucurat copilăria și care momentan zac în cămară. Astfel de obiecte decorative au o încărcătură emoțională specială, de aceea merită să le acorzi toată atenția.

Balconul cu influențe orientale

balconul cu influențe orientale
Sursa: Pexels.com

Balconul tău poate deveni locul ideal pentru relaxare și meditație. Dacă îți place să faci yoga și vrei să oferi balconului tău un aer oriental, ai nevoie de câteva elemente decorative specifice.

Poți amplasa o statuie cu Buddha lângă covorașul tău de meditație. O lumină discretă de la lumânări, bețișoarele parfumate și câteva mandale vor asigura un ambient cu note orientale, care invită la relaxare profundă. 

Pentru a te bucura de intimitate, este ideal ca balconul să fie închis cu ajutorul unui sistem culisant ce beneficiază de proprietăți excepționale de izolare termică și fonică. Acesta permite, totodată, ventilarea corespunzătoare a spațiului din balcon precum și accesul la aerul proaspăt din natură. 

Închiderile de terase și balcoane Gemini Slide de la Rom Decor dispun de sticlă securizată și integrează un sistem de rabatare inteligent (într-o singură direcție sau în direcții duble). Astfel, se asigură deschidere totală sau parțială a spațiului, fără profile verticale vizibile. Sticla poate fi simpla sau dubla, în funcție de gradul de confort termic dorit. Locul tău de meditație va devenit un refugiu perfect, indiferent de condițiile externe.

Balconul tradițional, în interpretare modernă

balconul modern cu influențe tradiționale
Sursa: Unsplash.com

Stilul tradițional are la bază elemente simetrice, pline de armonie. Un balcon amenajat în acest stil va împrumuta un aer grațios, calm și relaxat. În acest caz, ai nevoie de o măsuță din lemn pentru cafea și de 2 scaune cu design modern. Dacă găsești obiecte de mobilier moderne cu detalii tradiționale este și mai bine.

În ceea ce privește accesoriile, poți include o lampă tradițională, multe ghivece cu plante, o oglindă veche și cești de porțelan, cu motive românești. Aceste obiecte trebuie aranjate în simetrie, fără a încărca spațiul din balcon. 

Dacă ai o pasiune pentru obiectele vechi ce spun o poveste fascinantă, poți le poți adăuga în această amenajare. Treptat, balconul va deveni locul ideal în care te poți transpune oricând într-o altă lume, pierdută în timp și în spațiu.

Balcon amenajat în stil contemporan

cum amenajezi balconul contemporan
Sursa: Freepik.com

Stilul contemporan folosește obiecte de mobilier și accesorii actuale, considerate a fi “la modă”. Un balcon amenajat în acest stil poate fi definit prin simplitate, rafinament subtil și un model de eficientizare a spațiului.

O măsuță din sticlă sau din metal se potrivește în cadrul acestui tip de balcon. Poți adăuga câteva ghivece moderne dotate cu sistem de autoirigare, în caz că uneori uiți să uzi plantele sau ești plecat/ă de acasă mai mult timp.

Punând în valoare mai degrabă spațiul decât obiectele de mobilier, stilul contemporan se potrivește perfect unui balcon aflat în prelungirea livingului sau în diverse configurații open space.

Dacă îți place să fii în pas cu moda și cu tehnologia, poți crea cu ușurință un spațiu potrivit pentru:

  • munca remote;
  • relaxare;
  • admirarea priveliștii orașului. 

În funcție de gusturi și de buget, alege obiecte de mobilier actuale care să adauge funcționalitate și frumusețe balconului tău.

Sistemele glisante de închidere pentru balcoane montate în acest tip de amenajare sporesc vibe-ul și oferă confortul de care ai nevoie indiferent de condițiile meteo sau de anotimp.

Concluzii

Așadar, dacă ai un balcon, este timpul să profiți la maxim de spațiul disponibil. Este adevărat că, în multe cazuri, balconul rămâne neutilizat, deoarece nu este suficient de mare pentru a cuprinde piesele de mobilier dorite. Cu toate acestea, dimensiunea nu ar trebui să te împiedice să creezi un balcon frumos de care să te bucuri în fiecare zi. Ai nevoie doar de puțină creativitate și de „amprenta” personală pentru ca balconul să devină oaza ta ideală de relaxare. 

În concluzie, inspiră-te din cele 10 idei de amenajare a unui balcon pentru a crea locul pe care l-ai visat dintotdeauna.
Dacă ai luat în calcul amenajarea unui balcon și închiderea acestuia cu un sistem glisant, din sticlă securizată, specialiștii Rom Decor sunt gata să-ți ofere consultanță gratuită și soluții personalizate proiectului tău. Contactează-ne!

5/5 - (2 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă