Cum se intretin usile de interior ? 3 Reguli esențiale
Categorie: usi interior Etichete: ,

Procesul de selectie al usilor potrivite este o calatorie minunata, printre diverse materiale, forme, dimensiuni si mai ales caracteristici care sa iti imbunatateasca aspectul si functionalitatea incaperilor. Atunci cand faci cele mai bune alegeri cand vine vorba de usile de interior, apar provocarile de intretinere a acestora, astfel incat sa arate ca in prima zi de montaj si dupa multi ani de utilizare.

Iata cateva informatii relevante, care va vor ajuta sa mentineti fiecare usa in cea mai buna stare, pastrandu-i intacte caracteristicile materialului din care este realizata.

Exista cateva reguli si sfaturi care fac orice usa usor de intreninut si curatat.

Trei reguli esențiale

Intretinerea inseamna curatenie, deci implicit produse de curatare. Desi ne dorim sa convietuim intr-un mediu curat si steril, mai ales in aceasta perioada de pandemie, va recomandam sa nu utilizati clorul in curatarea acestora. Usile de interior sunt usor afectate de clor deoarece acesta are efect decolorant.

De asemenea, oricat de dificil de indepartat ar fi unele pete, trebuie sa evitati cu orice pret buretii abrazivi sau lamele de cutit, care nu fac decat sa distruga aspectul perfect al usilor.

Un alt sfat important tine de umiditate, mai ales in incaperi precum bucatarie sau baie, predispuse la aburi, va recomandam sa aerisiti frecvent, intrucat usile de interior  din lemn sau furnir se degradeaza puternic in aceste conditii de mediu.

Acestea sunt cateva reguli de baza de intretinere pentru usile de interior, insa metodele si produsele folosite in curatarea acestora, difera mai ales in functie de materialul din care sunt realizate.

Cum se curata usile de interior vopsite?

Secretul usilor bine intretinute consta in produsele de curatare utilizate. In comert sunt o serie de produse special create pentru usile de interior, care actioneaza asupra prafului de pe acestea, pastrandu-le aspectul intact.

De aceea, se recomanda o atentie sporita in analizarea informatiilor de pe eticheta fiecarui produs de curatat, pentru a vedea exact materialul pentru care sunt destinate. O alta solutie utila este apa calduta cu sapun lichid, fara a adauga substante sau detergenti agresivi.

Cum se curata usile de interior cu finisaj sintetic?

Usile de interior cu finisaj sintetic nu necesita o ingrijire speciala, fiind extrem de rezistente. In cazul in care usa necesita curatare, atunci recomandam o solutie formata din detergent si apa calduta pentru a sterge usa periodic, sau se poate utiliza chiar si o carpa uscata daca este vorba doar de stergerea prafului.

Daca doriti sa oferiti si stralucire, atunci in aceasta solutie se pot adauga cateva picaturi de ulei de masline. Dupa tot acest proces de curatare, se ia o carpa uscata si se trece peste usa curatata.

Cea mai buna parte a usilor cu finisaj sintetic este ca acestea nu necesita un proces complicat de curatare, fiind foarte usor de intretinut in orice locuinta, acesta fiind unul dintre cele mai mari avantaje, pe langa aspectul deosebit.

Cum se curata usile de interior glisante din sticla?

Cea mai importanta regula atunci cand vine vorba de sticla este evitarea solutiilor abrazive, deoarece pot cauza zgarieturi si defecte iremediabile. Daca intretineti corect usile din sticla, acestea pot fi pastrate pentru multi ani.

Usile glisante din sticla necesita o ingrijire atenta, deoarece murdaria poate sa determine uzura acestora si implicit nefuctionalitatea lor. In cazul usilor de sticla functioneaza aceeasi solutie de apa si sapun lichid sau puteti opta pentru produsele speciale din comert, cu conditia sa analizati specificatiile etichetei.

La Rom Decor gasesti usi din sticla salbalta cu trantament anti-pata, ceea ce face ca murdaria sa stea la distanta de suprafata vitrata, iar curatenia sa se realizeze mult mai usor si rapid.

Cum se curata usile din MDF si furnir?

Din punctul nostru de vedere, usile din MDF si furnir sunt extrem de simplu de curatat. Acestea nu necesita produse speciale si nici o atentie deosebita. Astfel, puteti sa utilizati o carpa uscata sau imbibata in apa cu sapun, sau poate chiar un produs special pentru mobilier din MDF si furnir, iar usile vor arata mereu impecabil. In cazul in care exista zgarieturi, ceara face minuni in privinta usilor din furnir.

Asa cum mentionam la primul punct, trebuie sa evitati solutiile pe baza de clor sau alte substante chimice, deoarece acestea decoloreaza usile din furnir pentru totdeauna.

Cum remediezi micile defecte de pe usile de interior?

Cel mai daunator impact asupra usilor il are umiditatea, urmata de produsele de curatare nepotrivite si bineinteles de miciile accidente care au loc in orice casa. Oricat de multa grija ai avea de usa, in timp, pot sa apara mici zgarieturi.

Acestea pot fi remediate cu usurinta utilizand un baton cu ceara sau un marker special pentru imperfectiunile usilor. Opteaza intotdeauna pentru produse speciale pentru usi. Totodata, ai grija mereu la compatibilitatea dintre aceste produse si materialul din care sunt create usile.

Cum folosesti usile de interior in mod corect?

Intretinerea usilor nu se refera doar la zgarieturi, praf sau curatare ci si la modul in care deschidem si inchidem zilnic usa. Astfel, evitati deschiderea cu cotul sau cu genunchiul deoarece cauzeaza zgarieturi si de asemenea, inchideti cu grija usa pentru a evita slabirea broastei sau balamalelor. Cea mai buna modalitate de a deschide si inchide usa este folosind mana.

Noi credem cu tarie ca intretinerea usilor incepe in momentul montajului. De aceea, consilierea inainte de a alege si de a monta o usa este extrem de importanta pentru durata sa de viata. Pozitionarea usii,  alegerea materialului in functie de incapere si alte detalii tehnice fac diferenta in timp.

La Rom Decor ne dedicam in totalitate identificarii celor mai bune solutii pentru casa ta, tinand cont de toate conditiile de mediu, astfel incat tu sa te bucuri de un design impecabil si de o functionalitate perfecta, multi ani de acum inainte. Pentru orice informatii, oferte sau detalii ce tin de usi, nu ezita sa ne contactezi.

4.7/5 - (4 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă