Categorie: amenajari interioare, usi interior

Nu este un secret faptul că dormitorul poate fi utilizat pentru mai multe scopuri. Dormitorul este încăperea unde fie dormi, fie studiezi sau te relaxezi. 

Indiferent de funcția dormitorului,  când vine vorba de amenajare, majoritatea persoanelor caută să integreze confortul și funcționalitatea într-o manieră cât mai simplă. Iată, așadar, cum poți să-ți amenajezi dormitorul în 5 pași simpli astfel încât să îl transformi într-o oază de odihnă deosebită.

Pasul 1. Alege un stil de amenajare interioară

amenajarea dormitorului incepe cu alegerea stilului preferat de design interior

Fiind vorba de un loc destinat relaxării și odihnei, selectează un design pe care vrei să îl implementezi. Ai în vedere și stilul abordat în întreaga locuință astfel încât să existe o continuitate. 

Aici petreci un timp personal, astfel că este esențial să amenajezi decorezi dormitorul cu un cadru de pat elegant, o schemă de culori liniștitoare și cearșafuri deosebite. Și, spre deosebire de celelalte încăperi (concepute ținând cont de oaspeți), dormitorul oferă o ocazie rară de a include complet stilul personal în amenajare.

Pasul 2: Selectează cu grijă piesele de mobilier și, eventual, covorul

obiectele de mobilier si covorul trebuie sa se potriveasca stilului de amenajare ales

Piesele de mobilier trebuie să se încadreze armonios în spațiu, păstrându-se un echilibru între acestea și design. Patul este, fără îndoială, elementul principal, iar poziționarea sa are o importanță deosebită.

Evident, o asemenea cameră ar trebui să dispună și de câteva zone de depozitare (în cazul în care nu este posibilă amenajarea unui dressing separat): 

 • un dulap;
 • un șifonier;
 • o masă de toaletă cu sertare;
 • o comodă (dacă dimensiunile dormitorului sunt suficient de generoase pentru asta).

După preferințe, poți include în amenajare un covor sau câteva covorașe, cu design atemporal. Nimic nu îți strică starea de spirit, ca situația în care te dai jos din pat și simți răceala parchetului. Ai grijă de confortul tău și nu uita să pui un astfel de accesoriu în dormitor. Când alegi un covor, acordă atenție unor caracteristici precum:

 • lungime; 
 • moliciune;
 • fibre din care este confecționat;
 • design.

Dacă te-ai săturat de lucrurile obișnuite și vrei ceva wow, alege un pat capitonat cu tăblie înaltă. Sau adaugă o notă de farmec dormitorului tău cu ajutorul unui pat încadrat. Optează pentru o saltea de calitate care să să ofere un sprijin lombar optim. Producătorii recomandă alegerea grosimii saltelei, nu numai în conformitate cu dimensiunile patului, ci și cu înălțimea noptierelor și chiar a pervazului din încăpere.

Dacă, totuși, vrei ceva cu adevărat deosebit, poți să te orientezi spre un pat tip baldachin. Evident, alegerea unui astfel de pat depinde de dimensiunile camerei și de buget.

Pasul 3: Stabilește elementele de personalizare a dormitorului

alege elementele care iti vor personaliza dormitorul
Sursa: Unsplash.com

Un aspect frecvent al tendințelor contemporane în amenajarea dormitorului este combinația de diverse materiale. Din ce în ce mai des, găsim combinații de culori calde a lemnului cu accente reci, metalice. Poți, de asemenea, să alegi accesorii de designer. 

Toate tipurile de textile, cum ar fi lenjeria de pat, cuverturile și pernele decorative, joacă un rol esențial. Ai grijă să nu aglomerezi obiecte decorative astfel încât să păstrezi un stil echilibrat de decor.

În alte camere poți așeza oricâte fotografii de familie vrei. Pentru dormitor, este mai bine să alegi imagini puține și mai puțin colorate pentru a oferi un aspect deosebit de elegant.

Regula arhicunoscută în amenajările interioare se aplică și aici: mai puțin înseamnă mai mult. Alege mai degrabă o piesă de artă vibrantă care să însemne mult pentru tine și care să arate grozav.

Se recomandă să nu îți transformi dormitorul într-o zonă de work-from-home. 

Din moment ce dormitorul este considerat o oază de relaxare intimă, se recomandă montarea unei uși tip Filomuro sau a unei uși din furnir natural.

Pasul 4: Alege sursele de lumină potrivite pentru dormitor

este necesar ca obiectele de iluminat sa se potriveasca cu stilul de amenajare ales
Sursa: Unsplash.com

Lumina naturală și iluminatul artificial, precum și efectele de iluzie optică sunt esențiale pentru amenjarea dormitorului într-un mod atractiv.

Datorită specificității camerei acesteia, iluminatul dormitorului trebuie să fie planificat într-un mod ușor diferit deoarece lumina artificială joacă un rol special. 

În dormitor, oamenii desfășoară numeroase activități:citesc cărți, ascultă muzică, petrec timpul liber, se îmbracă, etc). Iluminatul în dormitor ar trebui să ofere așadar condițiile potrivite pentru efectuarea tuturor activităților.

Zonele din dormitor care ar trebui să fie iluminate prioritar sunt:

 • zona superioară din dormitor (de exemplu, deasupra patului);
 • zona laterală a patului;
 • iluminatul unor piese de mobilier.

În dormitor, se recomandă iluminarea în culori calde, care creează o atmosferă plăcută.

Pasul 5: Identifică nuanțelor de culori care relaxează

selectarea unor culori care sa relaxeze

Se spune că nuanțele naturale diminuează stresul în mod natural. În dormitor este mai bine să optați pentru tonuri blânde, nu strălucitoare. 

Aproape toate nuanțele de gri oferă senzația de armonie și liniște, transformând încăperea într-o oază optimă de relaxare. 

Pe de altă parte, nuanțele de albastru duc cu gândul la valurile răcoritoare ale mării și la cerul senin, motiv pentru care sugerează pace și confort în dormitor. Tonurile de albastru mai întunecate, mai profunde, dar și cele pastelate, vor arăta la fel de bine pe pereți.

Bejul transmite ideea de căldură și siguranță. Pentru ca interiorul să nu pară plictisitor, se recomandă adăugarea unor detalii sau texturi (de la piele naturală până la catifea și satin).

Rozul furnizează, de asemenea, un sentiment de siguranță. Pentru dormitor alege nuanțe de roz prafuit deschis și adaugă culori precum albul, cremul, griul deschis.

Concluzii

Rezultatul final ține, în mod evident, de bugetul și de preferințele fiecărei persoane în parte. Dacă în amenajarea dormitorului tău, ai în vedere și schimbarea ușii sau a ferestrelor, atunci specialiștii Rom Decor sunt gata să-ți ofere consultanță gratuită și soluții personalizate proiectului tău. Contactează-ne!

Distribuie acest articol


Sună acum Cere ofertă