Cum iti poate reduce geamul termopan factura de incalzire?
Categorie: tamplarie PVC Etichete: , ,

În contextul actual unde prețurile la utilități au explodat pur și simplu, multă lume caută soluții pentru reducerea costurilor la utilități. Există mai multe metode prin care putem spori eficiența energetică a locuinței, iar astăzi ne vom concentra pe una dintre ele.

Geamul termopan este, în primul rând, o modalitate testată de a reduce amprenta de carbon a casei tale, lucru ce ulterior va duce și la o economisire de bani. Cum poți economisi bani cu ajutorul geamului termopan? Răspunsul simplu este că ferestrele și ușile cu geam termopan au capacitatea de a spori eficiența energetică a locuinței tale.

Geamurile termopan au capacitatea de a reduce pierderile de căldură din casă în lunile reci și, dimpotrivă, de a-ți menține casa mai rece în lunile calde.

Află mai multe despre cum funcționează ferestrele cu geam termopan, cum sunt construite și de ce merită investiția în articolul de mai jos.

Geamul termopan și știința din spatele acestuia

Geamul termopan este creat prin pomparea fie a aerului, fie a unui gaz specializat (ex. argon) între două foi de sticlă.

Geamul Termopan eficienta
Geamul Termopan eficiență

În timp ce acesta permite pătrunderea aceleași cantități de lumină ca și geamurile obișnuite, geamul termopan este mult mai eficient când vine vorba de reținerea căldurii.

În prezent, majoritatea locuințelor nou construite vin preinstalate cu ferestre cu geamuri termopan ca element standard pentru a crește eficiența energetică a locuinței.

Dar dacă ești proprietarul unei locuințe mai vechi și intenționezi să își actualizezi sistemul de ferestre, ferestrele cu geam termopan sunt cu siguranță cea mai buna soluție.

Există circumstanțe în care, din motive financiare spre exemplu, nu deții posibilitatea de a monta ferestre cu geam termopan în toate încăperile în același timp. În acest caz poți prioritiza zonele principale ale casei, cum ar fi zona de lounge, dormitorul principal și bucătăria.

În proiectele de creștere a eficienței energetice precum izolația internă sau externă a locuinței, ferestrele sau ușile cu geam termopan, sunt extrem de importante întrucât creșterea gradului de eficiență a casei se va transforma ulterior în economii la facturile de utilități atât pe timpul iernii, cât și în timpul verii.

Eficiență energetică sporită

Cu ajutorul unui principiu simplu cunoscut sub numele de eficiență termică, clasificarea ferestrelor cu geam termopan variază în funcție de coeficientul termic. Acest coeficient de transfer termic este de preferat să aibă valori între 1,12 – 0.80 W/m2K.

Un exemplu bun este noua generație de ferestre din tâmplărie PVC de la Rom Decor, cu profil Salamander Blue-Evolution cu șase camere de etanșare și Stream Line cu șapte camere de etanșare sunt un segment de ferestre de tip premium, ce reușesc să acopere orice nevoie a clienților în privința confortului termic și fonic. Acestea sunt profile de clasa A, de tip SIP Germania, având pereții exteriori de 3 mm grosime și armătură rectangulară din oțel zincat de 2 mm grosime.

Pierderi reduse de căldură

Știai că până la 40% din căldura din locuințe se poate pierde prin ferestre (în special cele din mansardă)? Aici intervine geamul termopan pentru a reduce acest fenomen.

Deși instalarea ferestrelor cu geam termopan poate costa mai mult, o bună parte din costurile de izolare pot fi economisite pe durata de viață a acestora. Acesta este motivul pentru care instalarea geamurilor termopan ar trebui privită ca o investiție pe termen lung.

Păstrarea răcoarei în casă

Pe de altă parte, ferestrele cu geamuri termopan păstrează, de asemenea, aerul mai rece din casa ta în lunile de vară, reducând în același timp radiațiile solare.

Stratul suplimentar de sticlă acționează ca un tampon între căldura generată de elemente, minimizând în același timp transferul de aer rece către exteriorul casei tale. Este important de reținut că aerul trebuie să circule periodic în toată casa pentru un mediu de viață sănătos, Acest lucru este deosebit de important pentru o casă care este încălzită cu gaz în timpul iernii.

Zgomot extern redus

Pe lângă faptul că îți păstrează casa atât caldă, cât și răcoroasă atunci când contează cel mai mult, ferestrele cu geamuri termopan sunt răspunsul tău la problema poluării fonice.

Astfel, zgomotul extern provenit din exterior sau de la vecini este redus, ceea ce face ca locuința ta să fie mai liniștită.

Economisești bani cu ferestre cu geamuri termopan

Dacă iei în considerare instalarea de ferestre cu geamuri termopan pentru casa ta, aceasta va fi una dintre cele mai bune investiții pe termen lung.

Costul instalării ferestrelor cu geam termopan și al încălzirii sau răcirii locuinței tale este strâns legat. Investiția inițială, combinată cu alte metode de a spori eficiența termică, poate reduce semnificativ atât factura de încălzire, cât și cea de răcire în fiecare lună.

Aceste ferestre eficiente din punct de vedere energetic acționează, de asemenea, pentru a reduce sarcinile de vârf de încălzire și răcire cu până la 30% pe o perioadă extinsă, ceea ce duce la economii considerabile.

În afară de izolarea termică, acestea contribuie, de asemenea, la securitatea locuinței tale, oferind o mai mare protecție împotriva efracției.

geamul termopan 1
geamul termopan 1

4 aspecte de avut în vedere care confirmă calitatea superioară a geamului termopan

Pentru ferestrele care merită cu adevărat fiecare bănuț, este important să ai în vedere aceste calități:

 1. Rame izolate
  Optează pentru rame de ferestre confecționate dintr-un material izolator, cum ar fi PVC sau lemn. Aceste tipuri de rame au probabilitate mai mică de a atrage condens sau să piardă căldură, în comparație cu ramele din aluminiu.

În comparație, ramele din aluminiu reduc pierderile de căldură ale ferestrelor cu 20%, în timp ce ramele din PVC și cele din lemn reduc pierderile de căldură cu până la 40%.

 1. Geamul Low E
  În cazul în care ferestrele tale sunt expuse zilnic la o cantitate mare soare atunci ar fi indicat să ai în vedere sticlă de tip Low E (sticlă cu emisivitate redusă, montată în interiorul foilor de geam, ce are proprietatea de a împiedica pierderea căldurii interioare, asigurând astfel o eficiență termică mai mare.

De asemenea, ultima generație de sticlă cu protecție 4S – 4 Season asigură această eficiență în toate sezoanele, împiedicând evacuarea căldurii din casă pe timp de iarnă și pătrunderea acesteia pe timp de vară.

Geamul termopan confecționat cu sticlă cu emisivitate redusă poate reduce pierderile de căldură ale ferestrelor cu 20-30%.

 1. Etanșarea adecvată a ferestrelor
  Acest lucru este deosebit de important pentru a ajuta la reducerea pierderilor de căldură prin garniturile ferestrelor nou instalate. Ca atare, asigură-te că ferestrele tale sunt instalate cu garniturile de etanșare (tip membrană cauciucată) în mod corespunzător pentru a putea ține la distanță curenții de aer, condensul și zgomotul.
 2. Distanțiere din plastic sau oțel inoxidabil
  Distanțierele sunt elementele folosite pentru a menține fiecare geam de fereastră separat de celălalt.

De preferat este ca aceste distanțiere să fie confecționate din oțel inoxidabil. Acest material este mai eficient când vine vorba de reducerea pierderilor de căldură.

Dacă ești interesat de mai multe detalii despre cum poți achiziționa cele mai bune geamuri termopan, atunci te invităm să citești articolul nostru aici: Cum alegem cele mai bune geamuri termopan?

Echipa noastră îți stă la dispoziție cu o gamă variată de produse eficiente și soluții personalizate, așa că nu ezita să ne contactezi!

Suntem și pe Facebook! Pentru a fii la curent cu noutăți despre produsele Rom Decor, nu uita să dai un like paginii noastre AICI.

5/5 - (4 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă