alegere usa exterior
Categorie: usi de exterior Etichete: , ,

Alegerea ușii de exterior – tipuri, materiale și modele

Fie că vorbim despre ridicarea unei construcții, fie că vorbim despre renovarea ei, alegerea unor sisteme de închidere cu atribute de calitate, și care să prezinte maximă siguranță, este semnificativă în acest sens. Așadar, rolul ușilor și al ferestrelor devine extrem de important, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic.

Specialiștii în construcții susțin că prin intermediul ușilor și al ferestrelor se pierde peste 40% din energia casei, tocmai de aceea, înainte de a face alegerea, este necesară o documentare temeinică pentru a-ți face o idee asupra modelelor de uși de exterior existente pe piața de profil.

Aspectul exterior nu este singurul mod de care trebuie să ții cont atunci când alegi ușile, astfel spus, nu trebuie să te lași atras doar de felul în care arată, ci să ai în vedere și funcționalitatea, materialul din care este făcută, calitatea sau stilul acesteia.

Criterii de selecție a ușilor de exterior

Indiferent de alegerea pe care o vei face, fie că optezi pentru un model simplu sau grandios, modern sau clasic – ușa de exterior trebuie să fie fiabilă, să prezinte siguranță, să fie funcțională, dar să arate și bine, fiind vorba despre prima impresie asupra spațiului în care urmează să pătrundem.

Iată principalii factori pe care ar trebui să îi iei în considerare înainte de a face alegerea:

  • Materialul din care este confecționată ușa de exterior

Un material de slabă calitate se va deforma sau decolora în timp, tocmai de aceea,  acest aspect se află pe primul loc când vine vorba despre alegerea ușilor de exterior.
Pentru a urmări o anumită unitate cromatică și pentru a respecta stilul încăperilor, poți alege aceleași esențe de lemn sau culori similare cu tâmplăria casei.
De altfel, trebuie să iei în calcul faptul că cele mai fiabile uși de exterior sunt cele confecționate dintr-un material durabil – fie lemn masiv, fie metal.

  • Designul ușilor de exterior

Modelele de uși de exterior trebuie să aibă un design care să se armonizeze cu arhitectura clădirii. Nuanța trebuie să se încadreze, astfel, într-un mod discret în cromatica de ansamblu a fațadei și să evidențieze particularitățile clădirii.
Dacă stilul arhitectural al casei tale este modern, poți alege un model de ușă de exterior simplu sau sofisticat, în funcție de preferințele tale, dar importantă este nuanța  aleasă.
Poți opta pentru uși de exterior metalice sau pentru uși exterior duble. Dacă, de exemplu, ai nevoie să instalezi o ușă la terasă ori balcon, poți opta pentru uși de exterior din termopan.

  • Tipul de deschidere – partea dreaptă sau partea stângă?

În general, tipul de deschidere se stabilește în funcție de poziția balamalelor.
Astfel, dacă privind din interior iar balamalele se află pe tocul din partea stângă, înseamnă că vei avea nevoie de o ușă de exterior cu deschidere pe stânga. Dacă balamalele se află în partea dreaptă, atunci ai nevoie de o ușă de exterior cu o deschidere pe partea dreaptă.
Atunci când alegi tipul de deschidere al ușii, trebuie să ții cont și de dispunerea spațiului în care urmează ca aceasta să fie deschisă, pentru a instala și folosi cu ușurință ușa de exterior.

  • Dimensiunea ușilor de exterior

Pentru a instala în mod corespunzător o ușă de exterior este nevoie de efectuarea unor măsuri necesare. Recomandat ar fi să apelezi la ajutorul specializat oferit de montatorii profesioniști.
În general, ușile de la intrare au o dimensiune de 880 x 2060 mm, dar mai există și situații care nu respectă dimensiunile standard, astfel că, în funcție de golul respectiv, se pot executa pe comandă.
Ușile masive din lemn se dovedesc a fi de cele mai multe ori o alegere excelentă, potrivindu-se de minune cu cele mai multe dintre tipurile de stiluri arhitecturale.
Funcționalitatea și estetica se regăsesc și la alte tipuri de modele de uși, astfel că designerii optează pentru uși din oțel, uși metalice sau uși din termopan, fiecare dintre aceste opțiuni având avantajele și dezavantajele lor.

Ce uși de exterior se poartă?

În prezent, producătorii utilizează diferite tehnici și metode pentru a obține cele mai bune modele de uși de exterior care să aibă un design funcțional și estetic.
Indiferent de modelul de ușă ales, va trebui să ai în vedere câteva aspecte precum:

  • Caracteristicile ușii de exterior – trebuie să fie rezistentă la intemperii și alte condiții nefavorabile ale vremii
  • Coturile de prefinisare sau suplimentare
  • Încuietori de securitate și alte accesorii necesare
  • Locul de amplasare și împrejurimile – uși de exterior care dau spre grădină, spre terasă etc.

Distribuie acest articol

Sună acum Cere ofertă