Usa Exterior 2022: Cum o alegem? | Rom Decor
Categorie: usi de exterior Etichete: , ,

Usa exterior – Cum o alegem – tipuri, materiale si modele

Fie ca vorbim despre ridicarea unei constructii, fie ca vorbim despre renovarea ei, alegerea unor sisteme de inchidere cu atribute de calitate, si care sa prezinte maxima siguranta, este semnificativa in acest sens. Asadar, rolul usilor si al ferestrelor devine extrem de important, atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere estetic.

Specialistii in constructii sustin ca prin intermediul usilor si al ferestrelor se pierde peste 40% din energia casei, tocmai de aceea, inainte de a face alegerea, este necesara o documentare temeinica pentru a-ti face o idee asupra unui model de usa exterior existente pe piata de profil.

Aspectul exterior nu este singurul mod de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi usile, astfel spus, nu trebuie sa te lasi atras doar de felul in care arata, ci sa ai in vedere si functionalitatea, materialul din care este facuta, calitatea sau stilul acesteia.

Criterii de selectie a usilor de exterior

Indiferent de alegerea pe care o vei face, fie ca optezi pentru un model simplu sau grandios, modern sau clasic – usa de exterior trebuie sa fie fiabila, sa prezinte siguranta, sa fie functionala, dar sa arate si bine, fiind vorba despre prima impresie asupra spatiului in care urmeaza sa patrundem.

Iata principalii factori pe care ar trebui sa ii iei in considerare inainte de a face alegerea:

Materialul din care este confectionata usa exterior

Un material de slaba calitate se va deforma sau decolora in timp, tocmai de aceea,  acest aspect se afla pe primul loc cand vine vorba despre alegerea usilor de exterior.

Pentru a urmari o anumita unitate cromatica si pentru a respecta stilul incaperilor, poti alege aceleasi esente de lemn sau culori similare cu tamplaria casei.De altfel, trebuie sa iei in calcul faptul ca cele mai fiabile usi de exterior sunt cele confectionate dintr-un material durabil – fie lemn masiv, fie metal.

Designul usilor de exterior

Modelele de usi de exterior trebuie sa aiba un design care sa se armonizeze cu arhitectura cladirii. Nuanta trebuie sa se incadreze, astfel, intr-un mod discret in cromatica de ansamblu a fatadei si sa evidentieze particularitatile cladirii.

Daca stilul arhitectural al casei tale este modern, poti alege un model de usa de exterior simplu sau sofisticat, in functie de preferintele tale, dar importanta este nuanta  aleasa.
Poti opta pentru o usa exterior metalica sau pentru o usa exterior dubla. Daca, de exemplu, ai nevoie sa instalezi o usa la terasa ori balcon, poti opta pentru o usa exterior din termopan.

Tipul de deschidere – partea dreapta sau partea stanga?

În general, tipul de deschidere se stabileste in functie de pozitia balamalelor.
Astfel, daca privind din interior iar balamalele se afla pe tocul din partea stanga, inseamna ca vei avea nevoie de o usa de exterior cu deschidere pe stanga.

Daca balamalele se afla in partea dreapta, atunci ai nevoie de o usa de exterior cu o deschidere pe partea dreapta.
Atunci cand alegi tipul de deschidere al usii, trebuie sa tii cont si de dispunerea spatiului in care urmeaza ca aceasta sa fie deschisa, pentru a instala si folosi cu usurinta usa de exterior.

Dimensiunea usilor de exterior

Pentru a instala in mod corespunzator o usa exterior este nevoie de efectuarea unor masuri necesare. Recomandat ar fi sa apelezi la ajutorul specializat oferit de montatorii profesionisti.
În general, usile de la intrare au o dimensiune de 880 x 2060 mm, dar mai exista si situatii care nu respecta dimensiunile standard, astfel ca, in functie de golul respectiv, se pot executa pe comanda.

Usile masive din lemn se dovedesc a fi de cele mai multe ori o alegere excelenta, potrivindu-se de minune cu cele mai multe dintre tipurile de stiluri arhitecturale.
Functionalitatea si estetica se regasesc si la alte tipuri de modele de usi, astfel ca designerii opteaza pentru usi din otel, usi metalice sau usi din termopan, fiecare dintre aceste optiuni avand avantajele si dezavantajele lor.

Ce usi de exterior se poarta?

În prezent, producatorii utilizeaza diferite tehnici si metode pentru a obtine cele mai bune modele de usi de exterior care sa aiba un design functional si estetic.
Indiferent de modelul de usa ales, va trebui sa ai in vedere cateva aspecte precum:

  • Caracteristicile usii de exterior – trebuie sa fie rezistenta la intemperii si alte conditii nefavorabile ale vremii
  • Coturile de prefinisare sau suplimentare
  • Încuietori de securitate si alte accesorii necesare
  • Locul de amplasare si imprejurimile – usa exterior cu iesire spre gradina, spre terasa etc.
4.2/5 - (4 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă