Categorie: usi interior Etichete: , , ,

Cu ce asortăm ușile de interior și cum le alegem pe cele mai bune

Atunci când vine vorba de alegerea ușilor de interior, atenția se îndreaptă, de cele mai multe ori, către caracteristicile practice ale acestora – gradul de izolare fonică și termică, siguranță și funcționalitate.

Însă, nu doar acestea contează, ci și aspectul. Este deosebit de important ca între ușa de interior aleasă și restul elementelor din încăperea unde urmează a fi montată să existe echilibru și armonie. De ce? Pentru că orice persoană are nevoie de un mediu care să-i reflecte personalitatea, care să-i răspundă perfect tuturor cerințelor și care să primească numele de «acasă».

Cu ce asortăm ușile de interior?

Atât cei care și-au construit o nouă locuință, cât și cei care au în plan o renovare știu cât este de important aspectul în ceea ce privește crearea atmosferei dorite. Astfel, în momentul în care trebuie să aleagă ușile de interior, sunt puși în fața întrebării: Cu ce trebuie să se asorteze acestea?

În cazul băilor este destul de simplu – ușile alese trebuie să păstreze intimitatea, să fie fabricate din materiale rezistente la umezeală și la schimbările de temperatură, să fie în armonie cu gresia sau cu materialul ales pentru placare și să se potrivească stilului general al locuinței.

Alegerea se complică însă când vine vorba de alegerea ușilor pentru living, dining și camerele de dormit. Aici este necesară potrivirea acestora cu parchetul și plinta de pardoseală, precum și cu tâmplăria ferestrelor, urmând ca mai apoi să fie alese restul elementelor, cum ar fi mobilierul, decorațiunile și accesoriile.

De ce este important ca ușile de interior să fie alese în funcție de parchet?

Majoritatea specialiștilor recomandă asortarea parchetului cu ușile nu doar pentru că astfel se va crea echilibrul dorit, ci și pentru că este o soluție mai economică.

De exemplu, în cazul în care ușile au fost alese în funcție de mobilier, înlocuirea acestuia din urmă poate conduce la un dezechilibru vizual. Ușile «desprinse dintr-o altă poveste» vor trebui și ele înlocuite, fapt ce va genera costuri suplimentare.

În ceea ce privește asortarea parchetului cu ușile, este necesar să se țină cont de următoarele:

  • ușile nu trebuie să fie neapărat în aceeași nuanță cu parchetul;
  • ușile albe se armonizează perfect cu un parchet într-o nuanță deschisă, caldă și naturală;
  • un parchet cu tente de roșcat va fi pus în evidență de uși dintr-o gamă coloristică asemănătoare;
  • ușile de interior din sticlă sau cu inserții din sticlă sunt ideale pentru spațiile mici și se potrivesc oricărui tip de parchet.

Câteva sfaturi privind alegerea celor mai bune uși de interior

Specialiștii Rom-Decor recomandă ca, în alegerea celor mai bune uși de interior, să se țină cont de următoarele:

  • Pentru a fi mai ușoară alegerea culorilor pentru amenajarea interiorului, este ideal să se opteze pentru uși de interior în nuanțe naturale: lemn de stejar, lemn de fag, lemn de cireș etc.
  • În alegerea ușilor de interior trebuie să se acorde importanță modului în care acestea se asortează cu designul general al locuinței. În acest sens, trebuie să se stabilească clar dacă se dorește ca ușile să iasă în evidență ca obiecte de sine stătătoare sau nu.
  • În cazul în care locuința va avea un stil minimalist, atunci ușile ar trebui să fie foarte simple, în culori neutre de preferat. Dacă va fi clasică, se va opta pentru uși impunătoare, dar nu încărcate, iar dacă va fi ultra modernă se pot alege modele din sticlă, care se găsesc într-o varietate de forme și culori.
  • În procesul de selecție trebuie să se țină cont și de stilul ușilor. Pe lângă clasicele modele, pe piață există și alte tipuri, cum ar fi ușile tip panou, ușile glisante, ușile franceze etc.
  • Pentru ca, în momentul în care are loc montajul ușilor de interior, acestea să nu necesite a fi tăiate, este recomandat să se ia în calcul trecerea dintre spații (de exemplu, dintre parchet și gresie). Aceasta trebuie să se situeze sub foaia de ușă, iar pentru cele mai bune rezultate este important să se consulte înainte furnizorul de uși.

Distribuie acest articol


Sună acum Cere ofertă