Cum poți amenaja cu stil camera de dressing? | Rom Decor
Categorie: amenajari interioare, usi din sticla, usi interior

Reflectând detalii ale propriei personalități, camera de dressing este acel spațiu unic, la care foarte mulți proprietari visează. Camera de dressing reunește stilul cu funcționalitatea astfel încât să devină o vitrină a imaginii personale a indivizilor.

Indiferent că vorbim de abordări masculine, feminine sau unisex, designul camerei de dressing are puterea de a transforma o simplă încăpere de depozitare într-un mediu cochet și confortabil. Amenajarea camerei de dressing este un proces creativ, dar care solicită atenție și răbdare. 

Ce este camera de dressing și ce rol are designul în amenajarea sa?

camera de dressing si rolul designului in amenajarea sa
Sursa: Unsplash.com

Pentru unii, camera de dressing este un moft. Pentru alții reprezintă o nevoie esențială transpusă într-un loc delicat în care indivizii se pot îngriji, răsfăța și simți ca un star de cinema.

Designul depinde într-o foarte mare măsură de dimensiunea camerei. În timp ce dressingurile mici impun reamenajarea unui dulap simplu, cele mari implică:

  • dulapuri cu sertare și rafturi;
  • scaune otoman;
  • organizatoare de haine și încălțăminte;
  • chiar delimitarea strictă a zonelor de interes.

Un design inteligent sporește nivelul de confort și îmbunătățește valoarea proprietății adăugând o notă chic atmosferei generale.

Pe lângă criteriul estetic, camera de dressing este caracterizată și de aspectul funcționalității. Până la urmă, este un spațiu de depozitare adaptat caracteristicilor fizice, personalității, obiceiurilor și numărului de articole (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii). 

În plus, funcționalitatea depinde și de organizare. Deoarece în dressing îți construiești imaginea personală, interiorul său trebuie amenajat astfel încât să ai toate articolele la îndemână. Lipsa soluțiilor inteligente de organizare și depozitare a dressingului anulează potențialul acestei încăperi.

Cum să amenajezi o camera de dressing?

Începe cu o perspectivă realistă

amenajarea camerei de dressing incepe cu o perspectiva realista

În primul rând, trebuie să faci o planificare realistă. Să ai toate articolele vestimentare și accesoriile într-un singur loc este o idee minunată, dar este necesar să ții cont de spațiul disponibil. 

În funcție de acest aspect, vei decide dacă amenajezi dressingul într-o cameră separată, într-o debara sau într-o cameră de sine stătătoare.

Alege tipul de dressing în funcție de camera

Există numeroase moduri de a amenaja un dressing, în funcție de amplasare:

camera de dressing în dormitor 

camera de dressing in dormitor
Sursa: Pexels.com

Dacă nu ai o încăpere separată, dar dispui de un spațiu mai mare în dormitor, atunci îți poți amenaja un dressing în cadrul acestuia. 

Stă la alegerea ta dacă vrei să delimitezi garderoba de dormitorul efectiv. Poți opta pentru compartimentări totale cu uși glisante din sticlă astfel încât să poți beneficia de lumina naturală din dormitor și să asiguri o continuitate estetică între cele două zone. Dacă vrei să creezi o atmosferă intimă, poți opta pentru sticlă colorată in masă, printată ceramic sau sablată cu model. 

De asemenea, poți alege să delimitezi cele două spații cu ajutorul unui separator de cameră sub formă de dulap sau cu un dulap de tip walk-in. Totodată, dacă ai un dulap deschis introdus în perete și vrei să închizi acea porțiune într-un mod elegant, poți monta uși glisante din sticlă securizată, printată ceramic sau sablată.

camera de dressing în debara 

dressing in debara

Amenajarea dressingului în debara este potrivită atât pentru apartamente, cât și pentru case. Totuși, respectiva debara nu trebuie să prezinte risc de igrasie sau umezeală. 

Fie că vorbim de o debara la hol sau de una atașată la dormitor, aceasta eliberează spațiul din dormitor. În funcție de dimensiuni și caracteristici, instalează un dulap cu numeroase spații de depozitare, o șină de haine sau polițe echipate cu accesorii care permit agățarea umerașelor. 

Decorează cochet camera de dressing ținând cont de destinatarul/ destinatarii dressingului. Profită de orice oportunitate să maximizezi spațiul de depozitare. De exemplu, pe ușa debaralei, montează rafturi din inox pentru depozitarea încălțămintei ori include un panou perforat cu model decorativ, pe care să așezi bijuterii, genți sau umerașe (dacă tipul de ușă îți permite).

camera de dressing în mansardă 

camera de dressing in mansarda
Sursa: Unsplash.com

În cazul în care nu ai ales un scop pentru mansarda ta, atunci amenajarea acesteia în dressing ar putea fi o opțiune ideală mai ales pentru cei care dispun de un număr mare de articole vestimentare și accesorii. 

Spațiul solicită montarea unor dulapuri realizate la comandă, însă permite realizarea unor zone de relaxare cu impact vizual. Dacă dispui de suficient spațiu, zonele cheie din dressing pot fi delimitate de un sistem de compartimentare cu uși glisante din sticlă creat în funcție de designul abordat.

camera de dressing într-o cameră separată 

dressing in camera separata
Sursa: Pexels.com

Proiectarea unui dressing într-o cameră separată oferă opțiuni avansate de compartimentare astfel încât piesele vestimentare, încălțămintea, parfumurile și alte obiecte de interes să fie depozitate pe sezoane, într-un mod aerisit. Totodată, dă posibilitatea de a amenaja o oglindă mare, un spațiu pentru make-up, o zonă de relaxare, cuiere, o insulă pentru accesorii și multe alte zone adaptate nevoilor tale.

Optează pentru un stil care te caracterizează, în funcție de care poți alege modelul potrivit de mobilier și uși

stil camera dressing
Sursa: Unsplash.com

Camera de dressing poate fi amenajată în orice stil dorești. Fie că optezi pentru stil minimalist, fie că pentru unul vintage, această încăpere trebuie să reflecte personalitatea și preferințele. Până la urmă, camera de dressing este o încăpere caracterizată de o bogăție de materiale, culori, texturi și chiar arome menite să construiască imaginea dorită. 

Designul pe care îl incluzi în această încăpere are în vedere combinarea armonioasă a esteticului cu funcționalitatea. De aceea, oricât de frumos ar fi dressing-ul tău, nu trebuie să uiți că esențială e funcția sa de depozitare, care poate fi îndeplinită prin alegerea mobilierului potrivit. 

Opiniile variază în ceea ce privește tipologia de mobilier (închis sau deschis). Decizia depinde de preferințe și de cât de organizat(ă) ești. Din acest motiv, se recomandă dulapurile sau mesele atât cu rafturi deschise, cât și cu polițe închise sau sertare. 

În privința ușilor, camerele de dressing poate fi echipate cu o varietate mare de modele ținând cont de particularitățile camerei și de dorințele tale:

Acordă atenție schemei de iluminare

iluminarea
Sursa: Unsplash.com

Iluminarea este vitală în proiectarea camerei de dressing. Pentru ca un dressing să funcționeze bine, în mod ideal ar trebui să beneficieze de o sursă de lumină naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, a doua opțiune constă în montarea unor surse de lumină artificială:

  • În tavan – optează pentru o lustră statement, care creează un focus și direcționează eficient lumina în punctele cheie ale încăperii. Poți alege led-uri, însă acestea vor furniza o lumină puternică. De aceea, nu prea sunt ideale pentru construirea unei ambianțe delicate.
  • Pe mesele laterale sau pe pereți – instalează lămpi cu lumină difuză care să adauge puncte de interes și să construiască o atmosferă intimă.
  • În dulapuri, pe mese, în sertare sau pe rafturi – include led-uri/ benzi de led-uri (inclusiv smart, personalizabile cu ajutorul smartphone-ului) în spatele sau pe marginile compartimentelor de depozitare. Astfel, vei permite identificarea rapidă a articolelor necesare.

Concluzii

Modul de organizare și decorul camerei de dressing au puterea de a îmbunătăți starea de spirit, construind un spațiu perfect pentru persoanele organizate, pasionate de modă sau pentru cei interesați de propria imagine. Dacă ai în plan amenajarea camerei de dressing, Rom-Decor îți propune o gamă variată de produse și servicii de consultanță gratuite pentru un dressing original și confortabil. Contactează-ne acum!

5/5 - (1 vote)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă