Categorie: usi interior Etichete: , ,

Cum se montează o ușă pliantă?

Alegerea unei uși pliante poate aduce numeroase beneficii proprietarului. În primul rând, aceasta este ușor de mânuit, deschizându-se ca un acordeon, și ocupă foarte puțin spațiu atunci când este deschisă. Apoi, gama variată de modele și culori disponibilă pe piață va ușura alegerea celui ce dorește să achiziționeze o astfel de ușă și va face ca aceasta să se integreze perfect în orice tip de design de interior.

O ușă pliantă poate fi amplasată oriunde: în restaurante și pub-uri, în clădiri comerciale sau acasă unde, poziționată de exemplu între living și grădină, va oferi un aspect deosebit locuinței.

Ghid de montaj al unei uși pliante

Majoritatea firmelor producătoare de uși pliante oferă și servicii de montaj. Dacă se dorește, însă, o mai bună înțelegere a procesului sau pur și simplu cumpărătorul dorește să facă el însuși această operațiune, va trebui să răspundă la întrebarea „Cum se montează o ușă pliantă?”.

Montajul unei uși pliante cu deschidere laterală presupune următoarele două etape și anume: pregătirea instrumentelor de lucru (o bormașină, o nivelă sau un boloboc, un creion și o șurubelniță) și montajul propriu-zis al ușii pliante.

Atât șuruburile, cât și diblurile necesare pentru prindere, diferă în funcție de materialul în care urmează să fie prinse. De exemplu, pentru ciment sau beton se utilizează șuruburi metalice, pentru lemn se folosesc șuruburi din lemn, iar pentru metal sunt indicate cele autoforante.

Montajul unei uși pliante se realizează astfel:

 1. Cu ajutorul unei șurubelnițe sau cu bormașina se fixează la jumătatea șinei superioare un șurub, apoi aceasta se rotește astfel încât să fie perpendiculară pe golul ușii.
 2. Apoi, pe șina superioară se introduce ușa cu rolele de culisare, se repoziționează șina în plan orizontal și se fixează cu alte șuruburi, pe toată lungimea.
 3. Se fixează stâlpii laterali și se verifică verticalitatea cu ajutorul nivelei.
 4. Ușa pliantă se așează cu profilul balama pe stâlpul corespunzător, apăsându-se cu mâna pe toată înălțimea, iar la final se verifică dacă ușa funcționează corespunzător.

Lucruri de știut despre montajul unei uși glisante

 • Pentru a evita situația în care ușa nu se închide sau cea în care este prea zgomotoasă, este important ca înainte de achiziționarea ei să se măsoare cu mare atenție, cât mai corect posibil, golul în care urmează să fie instalată. De regulă, măsurile se iau în mai multe puncte – atât cele ce vizează deschiderea cât și cele ce vizează înălțimea. Dacă măsurătorile au fost greșite, ușa comandată va crea mari probleme, doar 1 cm diferență putând schimba totul: ușa nu se va închide corect, va fi prea mare pentru a încăpea în golul destinat sau prea mică.
 • Închiderea unei uși pliante se face cu magnet, însă, dacă se dorește, se poate monta o încuietoare cu cheie în locul acestuia.
 • Există și variante de uși glisante care mai au o șină în partea inferioară, montajul fiind identic cu cel prezentat în ghidul de montaj al unei uși pliante prezentat mai sus.
 • În cazul în care ușa nu stă prinsă de șina superioară cu rolele de culisare este posibil să nu se fi urmat corect pașii. În această situație, trebuie doar rotită pentru a se fixa corespunzător.

Întreținerea ușilor pliante

După ce a fost montată ușa pliantă, tâmplarul vă va oferi, de regulă, toate informațiile necesare întreținerii ei. Acestea se găsesc și în descrierea produsului sau pot fi solicitate producătorului și diferă în funcție de materialul ușii.

 • Pentru menținerea ușii ca noi, timp îndelungat, ar fi ideal ca tocul superior să fie uns periodic cu vaselină sau unguent cu silicon, acestea ajutând de asemenea și în eliminarea scârțâitului enervant ce poate apărea după o anumită perioadă de utilizare.
 • Dacă ușa pliantă este montată în interior, atunci va trebui să fie ferită de razele soarelui deoarece acestea ar putea să-i afecteze calitatea, iar culorile se pot modifica și pot deranja vizual.
 • Curățarea ușilor pliante se efectuează cu ajutorul unor cârpe de praf neabrazive și soluții speciale, substanțele abrazive sau chimice trebuind evitate.

O ușă pliantă este ideală când se dorește să se facă economie de spațiu și nu numai. Aspectul plăcut, ușurința în utilizare și montajul rapid, fără găuri inutile și fără murdărie, sunt alte puncte forte care conving tot mai multe persoane că se merită să investească în acest tip de ușă.

Distribuie acest articol


Sună acum Cere ofertă