Montarea unei usi pliante in 4 pasi simpli | Rom Decor
Categorie: usi interior Etichete: , ,

Cum se monteaza un set de usi pliante?

Alegerea unei usi pliante poate aduce numeroase beneficii proprietarului. În primul rand, aceasta este usor de manuit, deschizandu-se ca un acordeon, si ocupa foarte putin spatiu atunci cand este deschisa. Apoi, gama variata de modele si culori disponibila pe piata va usura alegerea celui ce doreste sa achizitioneze o astfel de usa si va face ca aceasta sa se integreze perfect in orice tip de design de interior.

O usa plianta poate fi amplasata oriunde: in restaurante si pub-uri, in cladiri comerciale sau acasa unde, pozitionata de exemplu intre living si gradina, va oferi un aspect deosebit locuintei.

Ghid de montaj al unei usi pliante

Majoritatea firmelor producatoare de usi pliante ofera si servicii de montaj. Daca se doreste, insa, o mai buna intelegere a procesului sau pur si simplu cumparatorul doreste sa faca el insusi aceasta operatiune, va trebui sa raspunda la intrebarea „Cum se monteaza o usa plianta?”.

Montajul unei usi pliante cu deschidere laterala presupune urmatoarele doua etape si anume: pregatirea instrumentelor de lucru (o bormasina, o nivela sau un boloboc, un creion si o surubelnita) si montajul propriu-zis al usii pliante.

Atat suruburile, cat si diblurile necesare pentru prindere, difera in functie de materialul in care urmeaza sa fie prinse. De exemplu, pentru ciment sau beton se utilizeaza suruburi metalice, pentru lemn se folosesc suruburi din lemn, iar pentru metal sunt indicate cele autoforante.

Montajul unei usi pliante se realizeaza astfel:

 • Cu ajutorul unei surubelnite sau cu bormasina se fixeaza la jumatatea sinei superioare un surub, apoi aceasta se roteste astfel incat sa fie perpendiculara pe golul usii.
 • Apoi, pe sina superioara se introduce usa cu rolele de culisare, se repozitioneaza sina in plan orizontal si se fixeaza cu alte suruburi, pe toata lungimea.
 • Se fixeaza stalpii laterali si se verifica verticalitatea cu ajutorul nivelei.
 • Usa plianta se aseaza cu profilul balama pe stalpul corespunzator, apasandu-se cu mana pe toata inaltimea, iar la final se verifica daca usa functioneaza corespunzator.

Lucruri de stiut despre montajul unei usi glisante

 • Pentru a evita situatia in care usa nu se inchide sau cea in care este prea zgomotoasa, este important ca inainte de achizitionarea ei sa se masoare cu mare atentie, cat mai corect posibil, golul in care urmeaza sa fie instalata. De regula, masurile se iau in mai multe puncte – atat cele ce vizeaza deschiderea cat si cele ce vizeaza inaltimea. Daca masuratorile au fost gresite, usa comandata va crea mari probleme, doar 1 cm diferenta putand schimba totul: usa nu se va inchide corect, va fi prea mare pentru a incapea in golul destinat sau prea mica.
 • Închiderea unei usi pliante se face cu magnet, insa, daca se doreste, se poate monta o incuietoare cu cheie in locul acestuia.
 • Exista si variante de usi glisante care mai au o sina in partea inferioara, montajul fiind identic cu cel prezentat in ghidul de montaj al unei usi pliante prezentat mai sus.
 • În cazul in care usa nu sta prinsa de sina superioara cu rolele de culisare este posibil sa nu se fi urmat corect pasii. În aceasta situatie, trebuie doar rotita pentru a se fixa corespunzator.

Întretinerea usilor pliante

Dupa ce a fost montata usa plianta, tamplarul va va oferi, de regula, toate informatiile necesare intretinerii ei. Acestea se gasesc si in descrierea produsului sau pot fi solicitate producatorului si difera in functie de materialul usii.

 • Pentru mentinerea usii ca noi, timp indelungat, ar fi ideal ca tocul superior sa fie uns periodic cu vaselina sau unguent cu silicon, acestea ajutand de asemenea si in eliminarea scartaitului enervant ce poate aparea dupa o anumita perioada de utilizare.
 • Daca usa plianta este montata in interior, atunci va trebui sa fie ferita de razele soarelui deoarece acestea ar putea sa-i afecteze calitatea, iar culorile se pot modifica si pot deranja vizual.
 • Curatarea usilor pliante se efectueaza cu ajutorul unor carpe de praf neabrazive si solutii speciale, substantele abrazive sau chimice trebuind evitate.

O usa plianta este ideala cand se doreste sa se faca economie de spatiu si nu numai. Aspectul placut, usurinta in utilizare si montajul rapid, fara gauri inutile si fara murdarie, sunt alte puncte forte care conving tot mai multe persoane ca se merita sa investeasca in acest tip de usa.

4.9/5 - (7 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă