10 idei de amenajare a unei bucătării | Rom Decor
Categorie: amenajari interioare, tamplarie PVC, usi din sticla, usi interior

Bucătăria este, astăzi, mai mult decât un simplu loc pentru gătit. Bucătăria repezintă spațiul în care creativitatea este încurajată, familia se reunește și se creează amintiri frumoase. Dacă vrei să modifici bucătăria și nu știi ce stil să alegi, te poți inspira din următoarele 10 idei de amenajare a unei bucătării pe care ți le propunem.

Bucătăriile sunt utilitare, funcționale și personale. Din moment ce bucătăria este locul în care pregătești mâncarea pentru tine și cei dragi, este foarte important să te simți excelent în acest spațiu.

Am selectat cele mai populare stiluri de amenajare, care definesc aspectul caselor din întreaga lume. Îți recomandăm să iei în calcul faptul că stilul în care îți vei amenaja bucătăria este parțial dictat de stilul locuinței tale. Cu toate acestea, dacă decizi să faci renovări majore, te poți inspira din cele 10 idei de amenajare a unei bucătării pe care le vom prezenta mai jos.

Idei de amenajare a unei bucatarii contemporane

amenajare a unei bucătăria contemporane
Sursa: Unsplash.com

Bucătăria în stil contemporan este un concept de design des întâlnit. O astfel de bucătărie încorporează un amestec de elemente noi, vechi și casual, pentru a oferi o estetică elegantă.

Elemente de stil distinctive:

  • Componente moderne și minimaliste;
  • Elemente artistice;
  • Linii drepte și orizontale;
  • Simplitate și îndrăzneală.

O bucătărie contemporană poate deveni un spațiu primitor, unic și cu adevărat fascinant. Detalii inedite, precum o pardoseală din beton sau lemn, mânere argintii, elemente cromate plasate strategic și mici pete de culoare creează o atmosferă industrială elegantă. În plus, se recomandă dulapuri din oțel inoxidabil sau din mesteacăn, respectiv arțar

În amenajarea unei astfel de bucătării, include ferestre din PVC modern în nuanțe similare obiectelor de mobilier. Acestea îți vor oferi nu doar senzația de spațialitate, ci și mai multă lumină naturală în bucătărie. 

Sistemele de culisare pot fi din aluminiu sau oțel inoxidabil pentru o asortare perfectă cu mobilierul, cu accesoriile sau cu decorațiunile din bucătărie. Dacă vrei intimitate și transparență, în același timp, poți opta pentru ușile culisante cu sticlă sablată. Tratamentul anti-pată aplicat pe suprafața sticlei îți va face viața mai ușoară atunci când vei face curățenie în bucătărie. 

În esență, o bucătărie contemporană permite materialelor din care este construită să iasă în evidență și să strălucească, oferind concomitent senzații vizuale ce creează un sentiment de calm, liniște și pace.

Bucătărie modernă

cum să amenajezi bucătăria modernă
Sursa: Unsplash.com

În cadrul acestei bucătării, designul întruchipează bun-gust, eleganță și atracție vizuală. Similar stilului contemporan, amenajarea și decorarea sunt menținute la un nivel minim. 

Luxul este omniprezent în bucătăria modernă. Piesele de mobilier clasice și moderne de înaltă calitate oferă o eleganță durabilă și o senzație de opulență.

Elemente de stil distinctive:

  • Eleganță, lux;
  • Materiale exotice de înaltă calitate;
  • Linii curate și siluete atemporale;
  • Stil minimalist.

De obicei, blatul de bucătărie nu este decorat deoarece se intenționează evidențierea frumuseții și calității pieselor ce definesc și alcătuiesc estetica generală a bucătăriei. 

O ușă de sticlă cu toc din aluminiu discret și elegant poate oferi bucătăriei moderne rafinamentul necesar pentru a crea o impresie memorabilă. În plus, poți personaliza și configura ușa de sticlă astfel încât să-ți proiecteze personalitatea și, totodată, să se potrivească în designul general al bucătăriei. Astfel, poți opta pentru foaie de sticlă:

  • clară
  • ultraclară
  • colorată în masă;
  • sablată chimic;
  • printată ceramic cu imaginea dorită – printul ceramic pe sticlă este o tehnologie inovatoare, prin care poți transpune pe ușă orice imagine dorești (la o rezoluție fotografică de 1440 dpi). Aceasta este rezistentă la solvenți, UV, umiditate, baze sau acizi. În plus, nu se zgârie, se curăță ușor și nu se va deteriora în timp.

Bucătărie amenajată în stil tradițional

cum amanajăm bucătăria tradițională
Sursa: Pexels.com

Definită prin estetica sa curată și primitoare, o bucătărie în stil tradițional implică atenția la detalii și utilizează o abundență de culori vii sau neutre pentru a crea un aspect atemporal.

Elemente de design distinctive:

  • Estetică elegantă și atemporală;
  • Elemente tradițional-românești.

Designul tradițional românesc trebuie să includă o masă și câteva scaune realizate din lemn natur prelucrat sau brut. 

Poți decora pereții cu diverse obiecte de ceramică populară sau cu materiale textile (ștergare) din lână, cânepă sau bumbac. Ușile din furnir natural sau ușile cu finisaj sintetic vopsite în culori naturale de nuc, stejar sau fag vor completa armonios atmosfera de poveste.

Dacă locuiești deja într-o casă tradițională renovată și spațiul îți permite, poți recondiționa soba aflată în bucătărie. În serile de iarnă, căldura emanată de sobă îți va aminti de copilăria petrecută în casa bunicilor și de poveștile spuse la gura sobei.

Bucătărie de tranziție

cum amenajezi bucătăria de tranziție
Sursa: Unsplash.com

În cadrul acestui tip de design, detaliile tradiționale se îmbină cu succes cu cele contemporane. Oferind tot confortul unui spațiu de bucătărie tradițional, bucătăriile de tranziție prezintă simultan componente minimaliste curate și simple (specifice stilului contemporan).

Elemente de design distinctive:

  • Elemente de design tradiționale și contemporane;
  • Adoptarea unei perspective minimaliste;
  • Versatilitate.

Dulapurile de bucătărie conțin ornamente simple și sunt vopsite în culori neutre. Acest stil invită la creativitate și te încurajează să îți exprimi personalitatea într-un mod inedit. 

Bucătăria de tranziție poate fi separată de living room prin intermediul unor pereți de sticlă cu uși glisante simple sau duble, care îmbină perfect eleganța cu functionalitatea. O astfel de ușă te ajută să utilizezi în mod adecvat tot spațiul din casă, în timp ce permite luminii naturale să „inunde” bucătăria. 

Sau poți opta pentru uși de interior vopsite în cazul în care nu vrei să incluzi uși realizate doar din sticlă. Culoarea alba a ușilor va scoate în evidență elementele de design și stilul minimalist al bucătăriei.

Bucătăria cu design mediteranean

cum amenajăm bucătăria mediteraneană
Sursa: Pixabay.com

Spre deosebire de estetica simplă a unei bucătării contemporane, bucătăria în stil mediteranean abundă în elemente complexe, creativitate și opulență.

Bucătăriile în stil mediteranean conțin note clasice grecești care amintesc de arta, cultura și frumusețea geografică a acestei lumi antice fascinante.

Elemente de stil distinctive:

  • Note de stil clasic grecesc;
  • Detalii complexe de înaltă calitate;
  • Opulența lumii antice;
  • Culori îndrăznețe îmbinate cu tonuri pământii.

Interesul vizual este fundamental într-o bucătărie amenajată în acest fel. Elemente precum mozaicuri complexe și piese de mobilier din lemn de esență tare își regăsesc perfect locul în acest decor. Este important să ții cont de faptul că mozaicurile din gresie și pereții texturați reprezintă părți definitorii ale unei bucătării în stil mediteranean. Ușile din furnir natural, ușile albe sau ușile duble din sticlă sunt recomandate pentru acest gen de amenajare.

Bucătăria rustică

cum amenajezi bucătăria rustică
Sursa: Pixabay.com

Bucătăriile în stil rustic sunt extrem de versatile, oferind opțiuni nelimitate atât pentru decoratori, cât și pentru proprietarii de case. 

Mobilierul unei bucătării rustice este realizat din lemn și piatră, având componente de design utilizate precum tapiserii din lână țesute manual sau elemente de decor realizate din fibre naturale.

Elemente de stil distinctive:

  • Abundență de lemn și piatră;
  • Tonuri și nuanțe inspirate de natură.

Bucătăria în stil rustic amintește de interiorul unei cabane de munte realizată din bușteni. Astfel, spațiul evocă teme de simplitate, caracter practic și elemente din natură. Recomandăm ușile glisante din lemn, cu sisteme de glisare robuste realizate din oțel solid, vopsit negru. 

Bucătărie amenajată în stil eclectic

cum amenajez bucătăria ecletică
Sursa: Pexels.com

Conceptul de design “eclectic” este o reflectare a capriciilor și a personalității locuitorilor din casă. Așadar, acest stil permite imaginației să-și facă de cap, amenajând bucătăria astfel încât să te reprezinte în totalitate.

Elemente de stil distinctive:

  • Abordare polivalentă și personalizată;
  • Culori și texturi bogate;
  • Creativitate și imaginație.

Bucătăria eclectică îmbină cu succes amestecuri, contraste și elemente de compoziție. Alegeri îndrăznețe de culori, o colecție personalizată de ustensile de bucătărie și diverse elemente creative de decor sunt încorporate în bucătăriile eclectice.

Dacă vrei să te bucuri de un design sofisticat, care oferă cea mai bună protecție împotriva zgomotelor și intemperiilor, poți alege cu încredere ferestrele din termopan cu tâmplarie PVC, vopsite în culori RAL asortate elementelor de decor din bucătărie.

Rezultatul va fi sub forma unei bucătării personalizate, caracterizată de o bogăție de culori și texturi, confortabilă, primitoare și stimulantă din punct de vedere estetic.

Bucătărie amenajată în stil industrial

cum amenajezi bucătăria cu design industrial
Sursa: Unsplash.com

Designul în stil industrial a devenit foarte popular în ultimii 20 de ani. Întâlnită inițial în apartamentele cu mansardă, bucătăria în stil industrial s-a extins la case individuale și a creat un concept original de amenajare.

Elemente de stil distinctive:

  • Elemente din cărămidă, metal și lemn;
  • Concept open-space;
  • Iluminare mai delicată;
  • Nuanțe de gri, crom, negru.

Tot mai mulți proprietari de case decomandate optează pentru bucătăria în stil industrial, deoarece oferă o soluție practică de eficientizare a spațiului. O astfel de bucătărie poate împărți spațiul cu zona de dining și cu living room-ul, iar rezultatul este spectaculos atât din punct de vedere estetic, cât și practic.

O pardoseală din lemn de esență tare este un semn distinctiv al bucătăriei în stil industrial, dominată adesea de aparate casnice din oțel inoxidabil. Dacă bucătăria nu este realizată în sistem open-space, atunci poți utiliza ușile din sticlă cu sau fără toc, respectiv cele glisante în cadrul acestui stil de amenajare. Sistemele de culisare cu design industrial, realizate din oțel inox sau șină de aluminiu, se vor încadra perfect ambientului.

Bucătărie amenajată în stil Arts & Crafts

cum amenajezi bucătăria arts&crafts
Sursa: Pexels.com

O bucătărie realizată în acest stil este deosebită și primitoare, emanând o bucurie organică, pământească. O abundență de materiale naturale, în special elementele diferite nuanțe de maro, reprezintă piatra de temelie a fiecărei bucătării Arts&Crafts.

Elemente de stil distinctive:

  • Materiale naturale;
  • Aspect rustic;
  • Culori naturale;
  • Măiestrie fină.

Mobilierul de bucătărie, blaturile și dulapurile cu panouri de interior sunt construite cu cea mai mare grijă și proiectate să reziste toată viața. Accentele tipice includ aproape întotdeauna dulapuri și blaturi construite solid și realizate de către experți în domeniu. De asemenea, ușile din furnir natural sau cu finisaj sintetic în nuanțe maronii vor aprofunda caracterul rustic și detaliat al amenajării.

Bucătăriile în stil Arts & Crafts sunt rustice, confortabile și foarte practice. O astfel de bucătărie evocă timpurile în care viața era mai simplă, iar bucătăria era un refugiu în care gătitul pentru familie reprezenta o bucurie comună.

Bucătărie amenajată în stil scandinav

cum amenajezi bucătăria scandinavă
Sursa: Unsplash.com

Dacă apreciezi simplitatea, atunci modelul scandinav ar putea fi soluția ideală pentru amenajarea bucătăriei tale. Acest stil a devenit foarte popular, deoarece are un aspect curat, confortabil, ordonat și luminos.

Elemente de stil distinctive:

  • Lemn ușor;
  • Linii drepte;
  • Nuanțe deschise;
  • Design minimalist.

Este foarte important ca bucătăria ta să fie „inundată” de lumină naturală, astfel încât spațiul să devină primitor. Dacă bucătăria ta are pereți întunecați, poți să o transformi într-un loc luminos și aerisit cu ajutorul unor ferestre din lemn triplustratificat, precum și cu ajutorul unor uși de sticlă. Acestea nu doar că ajută la obținerea unui spațiu mai bine luminat (determinând beneficii multiple asupra organismului),  dar și îți oferă posibilitatea de a vedea ce este dincolo de elementul de decor.

Concluzii

Bucătăria este locul în care întreaga familie se reunește zilnic, spațiul în care gătim, mâncăm, ne distrăm și socializăm. Așadar, este important să amenajezi bucătăria astfel încât să te bucuri de cât mai mult spațiu și de un design atrăgător.

Pentru o familie activă, o bucătărie decorată eficient este soluția ce va oferi o mulțime de avantaje. În cazul în care spațiul este îngust și nu permite deschiderea ușii, poți alege o ușă glisantă sau o ușă pliabilă. Există o mulțime de soluții moderne pentru a renova și transforma bucătăria într-o investiție excelentă pe termen lung.

Așadar, ai ocazia de a crea bucătăria potrivită inspirându-te din cele 10 idei de amenajare a unei bucătării. Tot ce trebuie să adaugi este „amprenta” personală, care garantează faptul că bucătăria va deveni un refugiu primitor pentru întreaga familie. 

Dacă în amenajarea bucătăriei tale, ai în vedere și schimbarea ușii sau a ferestrelor, atunci specialiștii Rom Decor sunt gata să-ți ofere consultanță gratuită și soluții personalizate proiectului tău. Contactează-ne!

5/5 - (2 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă