Design Industrial - Ce Elemente Cheie Prezinta o Locuinta?
Categorie: amenajari interioare, usi din sticla, usi interior

Design industrial – un stil ce reflectă modernitatea rafinată îmbinată cu farmecul stilului vechi, conturând un joc deosebit al contrastelor.

Designul industrial este astăzi unul dintre conceptele nonconformiste abordate în amenajarea interioară, având la bază o asociere între vechi și nou.

În funcție de viziune, pot exista numeroase abordări ale stilului, indiferent că optezi pentru o amenajare cu influențe din arta meșteșugului sau pentru un design modern, cu accente avangardiste.

De-a lungul timpului, acest stil a suferit numeroase transformări, fiind în prezent utilizat nu doar pentru amenajarea pub-urilor, cafenelelor, ci și în locuințe. Adaptat necesităților actuale privind compartimentarea spațiului, acest design poate fi utilizat în orice încăpere din locuință.

Ce înțelegem prin design industrial?

ce intelegem prin design industrial
Sursa: Unsplash.com

Prin design industrial înțelegem un stil ce promovează aspectul nefinisat al încăperilor, având libertatea de a asocia numeroase materiale textile, structuri metalice, lemnul brut și alte elemente ce impresionează prin forma și textura lor. Stilul este privit ca o îmbinare a designului minimalist cu cel vintage elegant, ce reflectă într-o mare măsură autenticitatea finisajelor. 

Esența acestui design vizează armonia obținută în urma asocierii metalului cu sticla, lemnul și cărămida. Stilul industrial reușește să contureze un efect îndrăzneț și autentic prin juxtapunerea acestor elemente cu un aspect uzat, chiar imperfect. 

Designul industrial rămâne unul dintre cele mai atemporale stiluri de amenajare, el reprezentând de fapt o alegere a unui stil de viață ce evocă frumusețe și individualitate într-o manieră nonconformistă.

Un avantaj al abordării acestui stil îl reprezintă versatilitatea sa, acesta putând fi asociat și cu alte stiluri de amenajare, chiar și la un buget redus.

Comparativ cu alte stiluri, cel industrial conferă unicitate prin arhitectura clădirii, finisajul imperfect, cromatica neutră și accesoriile neconvenționale. Amenajarea în stilul industrial este soluția perfectă pentru cei care urmăresc o exprimare a personalității și a stilului de viață într-o manieră funcțională.

Tendințe privind stilul industrial

tendinte privind designul industrial
Sursa: Unsplash.com

Stilul industrial poate fi abordat în orice tip de locuință, însă acesta a devenit iconic pentru spațiile înalte și deschise, cu stâlpi și pereți din cărămidă. În numeroase proiecte de amenajare este abordat designul industrial cu influențe minimaliste, vintage sau urbane. 

Fiind utilizat în trecut cu precădere în spațiile neconvenționale (depozite sau atelierele de lucru), cu trecerea anilor designul industrial a devenit un stil de amenajare funcțional.

Astfel, au apărut amenajările în stil industrial cu diferite influențe atât din zona clasică, cu accente rustice și vintage, cât și din zona modernă, cu focus pe detaliile minimaliste sau urbane, adaptate locuințelor rezidențiale.

O amenajare în stil industrial cu influențe minimaliste presupune construirea unei eleganțe într-o formă modernă nestandardizată. Astfel, sunt utilizate elemente definitorii din ambele stiluri, creându-se un echilibru vizual deosebit.

Combinația dintre fier și lemn oferă un contrast interesant, reușind să evidențieze estetica spațiului. Prin textură, culori, lumini se accentuează arhitectura locuinței și atmosfera caracteristică stilului industrial. Mai exact, este un design industrial chic care îmbină finisajul ușor retro cu materialele moderne precum lemnul natural sau sticla, oferind un spațiu autentic, într-o notă ușor masculină.

Stilul industrial cu influențe rustice implică cărămida, lemnul brut și metalul în asociere cu un mobilier în stil scandinav, textile naturale și corpuri de iluminat metalice. Întregul efect vizual este potențat de:

  • obiectele de decor cu motive etnice precum covoare, tablouri, perne;
  • ferestrele înalte ce oferă mai multă lumină naturală.

În tendințe se află și amenajările interioare în stil industrial cu influențe urbane. Este o abordare blândă ce presupune încăperi luminoase, cu o cromatică neutră și accente pe elemente moderne.

Stilul industrial vizează mai mult elementele vintage. În schimb, cel urban este orientat către modernism, cu accente pe materiale moderne și rafinate ca sticla sau ceramica.

Design industrial – Particularități

O amenajare în stil industrial presupune un spațiu deschis, tavane înalte, elemente de structură la vedere și geamuri foarte înalte. Materialele, mobilierul, sistemul de iluminat și alte componente cheie trebuie avute în vedere pentru amenajarea unei locuințe moderne cu design industrial. Astfel, detaliile moderne îmbinate cu finisajele specifice designului industrial conferă locuinței o personalitate deosebită.

În crearea unui spațiu industrial modern, potrivit necesităților actuale ale omului, este important să acorzi atenție elementelor definitorii ale acestui stil.

Spațiu open-space

spatiu open space in design industrial
Sursa: Unsplash.com

Definitoriu pentru acest design este spațiul deschis. Astfel, pentru a-l delimita designerii mizează pe compartimentare cu ajutorul pieselor de mobilier sau a sticlei.

În prezent, o soluție modernă în vederea compartimentării locuinței o constă utilizarea sistemului de compartimentare cu uși culisante din sticlă securizată. Pereții din sticlă asigură conturarea unor încăperi spațioase și luminoase, încadrându-se astfel și cerințelor stilului minimalist.

Având un design inovator și elegant, acest sistem culisant din sticlă securizată este una dintre soluțiile potrivite în crearea unor puncte de atracție a locuinței tipic industriale. 

Având ca avantaj montarea pe orice tip de zid (beton, cărămidă etc.), cu prindere în grindă sau în tavan, sistemul se adaptează perfect designului industrial modern, fiind și un touch minimalist oferit de ramele din aluminiu negru în combinație cu sticla.

Un element specific designului industrial îl reprezintă ferestrele supradimensionate, lipsite de draperii sau alte accesorii.

Materiale în forma lor naturală

materiale in forma lor naturala
Sursa: Pexels.com

Designul industrial implică expunerea elementelor de structură, care în mod normal sunt mascate în amenajările interioare obișnuite.

Evidențierea pereților din cărămidă sau beton, grinzile din structură metalică sau lemn și finisajele imperfecte ale acestora sunt definitorii stilului. Fiind puncte de atracție ale locuinței, aspectul lor nefinisat conferă autenticitate, acestea reprezentând adevărate piese de artă. 

În combinație cu materiale moderne ca sticla și ceramica, se obține o estetică originală cu influențe atât retro, cât și contemporane. Utilizând lemnul nefinisat, cărămida, stâlpii din beton, fierul, bronzul sau sticla vei dispune de versatilitate în decorarea spațiului dorit.

Cromatică neutră

cromatica neutra

În designul industrial, se observă lipsa culorilor puternice și îndrăznețe, fiind utilizată o paletă neutră. Stilul încurajează folosirea unor culori precum negru, alb, variațiuni de gri sau nuanțe de maro, specific lemnului brut.

În vederea potențării cromaticii tipic industriale sunt utilizate obiecte de decor neconvenționale în culori vibrante care să fie în contrast cu restul elementelor. 

Dacă se optează pentru uși de interior, cele glisante oferă o estetică cu totul deosebită locuinței. Aceste uși glisante în culori similare lemnului brut se încadrează perfect în amenajările specifice arhitecturii industriale.

Totodată, pot fi alese și uși din furnir natural simple în tonuri închise pentru a crea un echilibru cu pardoseala ce imită lemnul nefinisat. Se urmărește crearea unei armonii între pardoseală, pereți și tavan, astfel încât să se obțină mai multă personalitate locuinței.

Mobilier în linii simple

mobilier in linii simple in design industrial
Sursa: Unsplash.com

Mobilierul potrivit pentru acestui design industrial este unul de inspirație scandinavă, cu accente retro, în linii simple. Pot fi alese piese de mobilier practice, fără finisaje, având doar inserții metalice.

Dispunând de un spațiu generos, poți opta pentru un mobilier din lemn natural în nuanțe de alb, gri sau negru. Un element definitoriu este canapeaua din piele neagră sau în nuanțe închise de maro. În asociere cu betonul sau cărămida, aceasta conferă o estetică blândă întregului spațiu.

Decorațiuni cu design inedit

decoratiuni 1

Ideale designului industrial sunt decorațiunile realizate din metal, cu inspirație din arta meșteșugului sau din interioarele atelierelor de lucru. Pot fi alese:

  • suporturi de pereți, cu cadru metalic pentru obiecte de decor vintage;
  • oglinzi cu rame metalice în forme geometrice;
  • corpuri de iluminat retro, becuri decorative, candelabre, lămpi din cupru/bronz;

Pentru stilul industrial mizează pe arta abstractă, decorațiuni rezultate din reciclare sau obiecte vintage care completează armonios tabloul și creează atmosfera atemporală dorită.

Concluzii

Designul industrial este unul dintre abordările actuale preferate în materie de amenajări interioare, ce conferă eleganță și funcționalitate locuințelor. Amenajarea în acest stil implică finisaje și materiale în forma lor naturală, reușind în ciuda simplității sale un design avangardist la limita între vechi și contemporan. În final, amenajarea va menține o linie naturală, în care toate elementele creează un joc cromatic, ce conferă autenticitate și o arhitectură cu totul inedită. 

Dacă dorești să-ți amenajezi locuința în stilul industrial, specialiștii Rom Decor vin în sprijinul tău cu numeroase soluții adaptate proiectului tău. Contactează-ne!

5/5 - (5 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă