Ce uși sunt potrivite pentru camera copilului? | Rom Decor
Categorie: amenajari interioare, usi din sticla, usi interior

Amenajarea in camera copilului implică o deosebită atenție deoarece aceasta are un rol esențial în dezvoltarea echilibrată a celui mic. 

Fiind spațiul lui personal, camera va fi locul în care va petrece timp prețios realizând numeroase activități în scop educativ și recreativ. În amenajarea camerei celui mic, este primordial să se țină cont de 3 aspecte cheie:

 • Confort;
 • Siguranță;
 • Funcționalitate.

În cele mai multe cazuri, designul final al camerei se bazează pe abordarea practică a părinților și pe creativitatea copiilor.

Aspecte de luat în considerare în amenajarea camerei copilului

ce aspecte trebuie sa iei in considerare in amenajarea unei camere pentru copil

Atunci când concepi proiectul de amenajare al camerei celui mic, este important să iei în considerare vârsta acestuia. Cu toate că acest spațiu reprezintă o completare a personalității sale, trebuie să ai în vedere că nevoile și preferințele lui se modifică pe parcursul timpului. 

Astfel, specialiștii recomandă să optezi pentru elemente funcționale în culori neutre, care pot fi adaptate în funcție de gusturile copilului.

Orice idee creativă privind designul dormitorului copilului începe cu o componentă cheie a încăperii, și anume ușile de interior. Alegerea acestora necesită o atenție sporită asupra detaliilor practice și decorative. Fiind un element funcțional, acesta oferă personalitate și completează perfect stilul întregii locuințe.

Criterii funcționale privind alegerea ușilor pentru dormitorul copiilor

de ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi usi pentru camera copilului

Pentru cea mai bună decizie, ar trebui să ai în vedere câteva criterii :

 • nivelul de izolare fonică și termică – pe lângă rezistență și funcționalitate, este important ca ușa să garanteze și un nivel bun de izolare. În situația în care copilul are o vârstă mică, el are nevoie de liniște pentru a se odihni. Astfel, este esențial ca grosimea ușii să nu fie mai mică de 4 cm. Din perspectiva rezistenței fonice, ușa de interior trebuie prezinte cel puțin 28 db;
 • stilul ușii – se recomandă ca ușa să se potrivească cu celelalte uși din locuință pentru a exista o coerență și o completare în ceea ce privește stilul abordat (modern, clasic) și ambianța creată. Ușa de interior trebuie să se integreze armonios cu designul camerei, astfel încât să se creeze un spațiu echilibrat pentru copil;
 • materialul ușii – în funcție de conceptul și designul ales pentru locuință, material trebuie să îndeplinească atât cerințele decorative, cât și cele practice. Poți opta pentru uși de interior din furnir natural sau cu finisaj sintetic,  simple sau cu inserții de sticlă, în funcție de preferințe;
 • culoarea ușii – dacă ai optat pentru o amenajare în stil modern, specialiștii recomandă ușa de interior albă, simplă sau cu inserții de sticlă, sau cea în tonuri calde (crem, bej). La mare căutare sunt și ușile de interior de culoarea nucului sau în nuanțe închise de maro. Este important ca în prima etapă a amenajării încăperii, să acorzi atenție asocierii dintre ușa de interior, parchetul și plinta. Combinația de culori trebuie aleasă cu grijă, deoarece are un rol esențial în armonia cromatică a întregii locuințe. De asemenea, designul ales trebuie să se potrivească cu personalitatea copilului. Se recomandă culorile liniștitoare, echilibrate, care să confere luminozitate și confort.

Tipuri de uși potrivite pentru camera copilului

Ușile, în cadrul unei amenajări, au atât rol funcțional, cât și estetic. La fel ca în cazul altor încăperi, camera copilului trebuie să includă uși care se află în echilibru cu celelalte elemente de decor. Descoperă, în rândurile următoare, ce tipuri de uși sunt potrivite camera copilului.

Uși de interior din furnir natural

usile din furnir natural prezinta elemente de design placute

Ușile din furnir natural reprezintă soluția ideală pentru camera copilului. Marele avantaj al acestor uși este conferit de calitatea de top asociată unui design modern și elegant, prezentând elemente arhitecturale plăcute, atrăgătoare din punct de vedere estetic. Ușile din furnir natural sunt create cu scopul de a rezista o perioadă mai lungă de timp, fiind foarte fiabile la utilizări multiple.

Dacă montarea lor se realizează corespunzător, cu personal autorizat și specializat, ușile vor avea o durată de viață mult mai mare comparativ cu alte tipuri de uși. Tipul acesta de uși diminuează zgomotele create în locuință, contribuind la o odihnă plăcută, fără întreruperi.  

În funcție de amenajarea dorită, poți opta pentru uși din furnir natural în tonuri deschise, simple sau cu inserții de sticlă. Astfel ai libertatea de a asorta ușa cu o varietate de  modele de mobilier modern și elemente decorative specifice personalității sau pasiunilor pe care le are copilul.

Uși de interior cu finisaj sintetic

Tipul acesta de uși poate fi o soluție sigură pentru dormitorul celui mic. Ușile cu finisaj sintetic se remarcă prin funcționalitatea lor, reușind să se integreze cu succes în orice tip de amenajare dorită. Foaia de ușă este construită dintr-o structură stratificată tip fagure de stabilizare sau PAL perforat, acoperită pe ambele fețe cu plăci de HDF. Finisajul sintetic al acestor uși permite o curățare ușoară și rapidă.. Din punct de vedere al izolării termice și fonice, acestea asigură un nivel optim și nu vei întâmpina probleme de acest fel.

Ușile cu finisaj sintetic pot fi încadrate cu ușurință în orice stil de amenajare, fiind disponibile într-o gamă largă de modele potrivite cerințelor clienților. 

Pentru camera copilului, poți alege uși simple sau cu inserții de sticlă, având la dispoziție o paletă largă de culori. 

Uși de interior glisante

usile glisante sunt potrivite pentru spatiile mici

Ușile glisante reprezintă soluția ideală atunci când nu dispui de prea mult spațiu în cameră, dedicat copilului tău. În funcție de dorințele copilului, poți crea un design de poveste, dar în același timp practic și cu un aspect estetic unic. 

Spre exemplu, într-o locuință cu o suprafață mică, camera copiilor poate fi amenajată cu mobilier funcțional, paturi etajate și elemente decorative specifice pasiunilor pe care le au cei mici. Cu ajutor din partea specialiștilor, poți amenaja camera ideală.

Tipul acesta de uși se remarcă prin:

 • Silențiozitatea culisării;
 • Ușurință în utilizare;
 • Senzația de spațialitate;
 • Luminozitate, în cazul în care optezi pentru ușile culisante cu foaie de sticlă securizată.

Uși de interior Porta Hide – tip Filomuro

usile filomuro furnizeaza confort si intimitate

Dacă optezi pentru stilul minimalist, ușile de interior tip Filomuro reprezintă cea mai bună alegere. Majoritatea adolescenților preferă acest model de ușă pentru dormitorul lor, fiind discrete și cu un confort optim.

Tipul acesta de uși conturează un design modern, unic, ce pune în prim plan stilul încăperii, piesele de mobilier și elementele decorative. Reprezintă o modalitate de a include discret ușa în interiorul locuinței, favorizând cromatica și simetria întregului spațiu.

De asemenea, un trend în amenajarea dormitorului copilului constă în utilizarea tapetului. Spre exemplu, pentru adolescenții pasionați de jocuri și SF, poți opta pentru un tapet sau diverse autocolante cu personaje sau imagini din această tematică. Pentru camera fetelor, se poate miza pe o tematică colorată, cu personaje din desenele animate preferate. Foile de tapet pot fi aplicate inclusiv pe ușă, integrand-o astfel într-un tot unitar deosebit.

Concluzii

Este important să ții cont de criteriile practice și estetice ale fiecărei componente cheie ale încăperii. În alegerea ușilor pentru camera celui mic, trebuie să mizezi și pe creativitatea copilului. Inventivitatea poate fi cheia pentru a contura un design îndrăzneț, potrivit pentru copii.

Fiind spațiul său personal, întreaga amenajare ar trebui să contureze o ambianță plăcută, confortabilă, favorizând dezvoltarea armonioasă a acestuia. Pentru alegerea ușii potrivite pentru camera copilului, specialiștii Rom Decor îți oferă consultanță gratuită și soluții personalizate proiectului tău. Contactează-ne!

5/5 - (2 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă