Ghid în alegerea uşilor de interior in 2022 | Rom Decor
Categorie: usi interior Etichete: , ,

În amenajările interioare, toate elementele trebuie să fie îmbinate armonios şi să creeze o imagine de ansamblu plăcută, care să corespundă unui stil. Majoritatea persoanelor petrec mult timp pentru a-şi decora locuinţa, însă nu trebuie să omită următorul detaliu esenţial pentru fiecare casă: alegerea ușilor de interior potrivite.

Uşile au o funcţionalitate multiplă: separă camerele, izolează fonic, asigură intimitate. Pe lângă aceste caracteristici de bază, o uşă constituie acel element important din decorul unei case.

O uşă nepotrivită poate eclipsa întreg efortul care s-a depus în alegerea celui mai frumos tapet sau în montarea mobilierului modern. În momentul în care se construieşte sau se amenajează o locuinţă, aceasta tinde să urmeze tiparele unui anumit stil. Oamenii se orientează în general către stilul clasic sau modern, în funcţie de preferinţele personale şi de viziunea pe care o au asupra decorului final. În funcţie de stil, se fac alegerile privind culorile, mobilierul şi uşile.

Când se achiziționează ușile de interior, trebuie să se ia în calcul mai multe aspecte şi să se urmeze o serie de paşi esenţiali:

Realizarea măsurătorilor

Sursa: Unsplash.com
Sursa: Unsplash.com

Înainte de a alege o uşă de interior, este important să efectuezi câteva măsurători. Trebuie să măsori partea superioară, mijlocie şi inferioară a cadrului în care se va monta uşa. În cazul în care se înlocuieşte o uşă veche, se vor măsura dimensiunile acesteia (înălţime, lăţime şi grosime) pentru a determina dimensiunile noii uşi.

Pentru construcțiile noi, măsurătoarea se efectuează la stadiul de gri, atunci când șapa este turnată și pereții sunt tencuiți. Pentru a se verifica diferențele de cote, golul de ușă se măsoară pe lățime și înălțime în trei puncte. Grosimea de zid se măsoară și ea, în 6 puncte, luându-se în considerare cea mai mare cotă (în cazul tocului reglabil).

Tot în această etapă, se va identifica sensul de deschidere al noii uşii. Acesta poate fi ales în funcţie de preferinţe, confort şi spaţiul din casă. Uşile nu trebuie să creeze obstacole,  să încurce traficul din casă sau să creeze un spaţiu îngust în interiorul camerelor.Trebuie avut în vedere  să nu se ciocnească între ele şi să nu atingă mobila.

Alegerea materialului ușilor de interior

Sursa: Freepik.com
Sursa: Freepik.com

Următorul aspect în funcţie de care se aleg uşile de interior este materialul. Există mai multe materiale din care se fabrică uşile, însă cele mai populare alegeri sunt uşile din MDF, uşile din lemn și ușile de sticlă. Care sunt caracteristicile principale ale acestor uşi?

Uşile din MDF (plăci din fibre lemnoase cu un nivel mediu de densitate) sunt preferate în primul rând pentru că oferă o densitate şi durabilitate mai mare în comparaţie cu PAL-ul. Materialul MDF este o alternativă mai ieftină a lemnului, ce prezintă o serie de avantaje. MDF-ul este un material puternic şi dens, fiind rezistent la niveluri mari de umiditate. De aceea, uşile din MDF pot fi montate şi în baie. Izolarea fonică este corespunzătoare, iar materialul este neted.

Ușile de sticlă sunt adesea alese pentru amenajările moderne, industriale și minimaliste, însă versatilitatea lor permite integrarea și în alte stiluri de amenajare. Aceste uși sunt ideale mai ales când se dorește sporirea cantității de lumină naturală din locuință și crearea senzației de spațiu mare. Realizate din sticlă securizată, categoria de uși de sticlă se remarcă printr-un nivel ridicat de rezistență și multiple posibilități de personalizare..

Uşile din furnir natural sunt o altă variantă preferată, datorită rezistenţei pe care o prezintă chiar şi după mulţi ani. Naturaleţea fibrei lemnoase conferă un aspect deosebit uşii, iar modelele sunt diversificate în ceea ce priveşte nuanţa şi finisajele. Uşile de interior din lemn se curăță foarte uşor şi asigură o izolare fonică ridicată. Acestea oferă protecţie şi durabilitate crescută în comparaţie cu uşile fabricate din alte materiale. Mulţi aleg uşile din lemn masiv pentru că îşi doresc rezistenţă în timp, ţinând cont de utilizarea intensă a uşilor în viaţa de zi cu zi.

Identificarea modelului de uşă

Sursa: Unsplash.com
Sursa: Unsplash.com

În funcţie de dimensiunea camerei şi de interior, se poate alege între mai multe tipuri de uşi:

  • uşi glisante: aceste uşi optimizează spaţiul din orice încăpere, fiind potrivite pentru living, baie, birou, dressing sau orice altă cameră. Uşile cu sistem de culisare sunt ideale pentru locuinţele în care se doreşte inserarea unor elemente de modernitate sau pentru camerele în care spaţiul este limitat. Acestea sunt uşor de manevrat şi extrem de versatile, având funcția de a oferi eleganță încăperii;
  • uşi pliabile: aceste uşi sunt practice, uşor de manevrat și nu ocupă mult spaţiu. Se integrează în camera indiferent de dimensiunile şi stilul acesteia, oferă intimitate şi adăugă o notă distinctă în orice încăpere;
  • uşi cu tocul ascuns: aceste uşi moderne, tip Filomuro, câştigă tot mai multă popularitate datorită designului modern şi tehnologiei inovative de integrare subtilă a uşii în încăpere. Acestea se potrivesc mai ales în locuinţele decorate în stil minimalist, în care se doreşte conturarea unei estetici unitare;

Alegerea unei uşi care să corespundă cu stilul de amenajare interioară

Sursa: Unsplash.com
Sursa: Unsplash.com

Pentru a se integra perfect în decorul camerei, uşile trebuie să fie alese în armonie cu acesta Astfel, se pot alege uşi în stil:

  • clasic: pentru locuinţele decorate în stil clasic, cel mai bine se potrivesc uşile din lemn masiv atât în tonuri deschise,  cât şi închise. Versatilitatea acestui tip de uşi permite integrarea în orice încăpere, asigurând rafinamentul şi eleganța specifice obiectelor din lemn. Culoarea naturală a materialului este elementul care amplifică clasicismul decorului şi naturaleţea acestuia;
  • modern: pentru locuinţele amenajate în stil modern, există o paletă largă de modele de usi de interior care să fie remarcabile prin finisaje, culori şi structură. Şi în stilul modern se păstrează o tendinţă pentru culorile naturale ale lemnului, însă cel mai adesea oamenii aleg uşi de interior albe sau uși de sticlă. De asemenea, uşile cu toc ascuns sunt una dintre cele mai bune alegeri în materie de usi de interior pentru locuinţele moderne, deoarece design-ul acestora este special conceput în conformitate cu cerinţele stilului modern.

Acestea sunt criteriile principale după care o persoană trebuie să se ghideze atunci când îşi alege uşile de interior: dimensiuni, material, model şi stil. Nu în ultimul rând, culoarea este un alt criteriu important, existând o paletă cromatică variată, indiferent de materialele din care sunt fabricate ușile.

Dacă ești în căutarea unor usi de interior potrivite pentru locuința ta, echipa Rom-Decor stă la dispoziția ta cu o gamă variată de produse eficiente și soluții personalizate pentru proiectul tău de amenajarea. Contactează-ne!

5/5 - (4 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă