Categorie: usi interior Etichete: , ,

Alegerea ușilor de interior – o etapă importantă în amenajarea casei

Locuința este spațiul în care ne petrecem timpul liber alături de cei dragi, iar modul în care este amenajată ar trebui să reflecte personalitatea proprietarului. Așadar, culorile, materialele, piesele de mobilier și decorațiunile pe care le utilizăm – toate sunt elemente importante care ne ajută în crearea unui design plăcut și funcțional.

Fără îndoială că amenajarea nu poate fi completă fără amplasarea unor uși de interior care să fie rezistente și să aibă un aspect estetic în același timp, în concordanță cu stilul arhitectural și cu celelalte detalii decorative.

Cum alegem ușile de interior

Procesul de selecție poate fi unul destul de dificil având în vedere diversitatea produselor existente pe piață la ora actuală. Însă, pentru a ne asigura că vom face o alegere pe care să nu o regretăm ulterior, ar trebui să avem în vedere mai multe criterii – atât funcționale, cât și estetice. Așadar, nu doar brandul și prețul sunt principalii factori de care ar trebui să ținem cont, ci există mai multe aspecte de luat în calcul atunci când facem achiziția:

1. Dimensiuni – înălțime, lungime, lățime

De regulă, înălțimea ușilor se stabilește în funcție de grosimea pardoselii. În caz contrar, vei fi nevoit să tai vreo porțiune din ușile comandate și aduse pentru a fi montate. Astfel, acestea se instalează ultimele după ce parchetul a fost pus. Unul dintre sfaturile pe care le oferă specialiștii constă în contactarea unei echipe de montatori profesioniști care să efectueze măsurătorile în mod corect.

În general, dimensiunile ușilor sunt standard, dar în funcție de mărimile și designul dorit, puteți opta pentru un model atipic, executat la comandă. De obicei, grosimea zidului este de minimum 80 mm, lățimea este cuprinsă între 700 și 1000 mm, iar înălțimea are 2060 mm.

2. Designul

Un alt factor extrem de important în ceea ce privește alegerea ușilor se referă la design. Stilul ușii ar trebui să fie corelat cu modul în care este decorată camera, dar și cu dimensiunile sale. De exemplu, o ușă foarte mare, masivă cu o mulțime de elemente decorative va conferi încăperii o senzație de sufocare, limitând spațiul foarte mult din punct de vedere vizual. De asemenea, ar fi indicat să optezi pentru un stil care să se potrivească cu designul casei. Poți opta pentru o nuanță diferită de restul elementelor decorative sau poți alege o culoare care să pună în valoare ușile.

3. Materialul

Atunci când alegi ușile de interior, ar fi indicat să ții cont și de materialul ales. De multe ori, acesta reflectă calitatea superioară a produsului. Optează pentru un material rezistent care să treacă cu brio testul timpului. Printre recomandările efectuate de specialiști se numără PAL, MDF, lemnul și sticla. În ultimii ani, se observă o tendință a designerilor de interior de a se orienta către ușile de interior din sticlă datorită atributelor estetice deosebite pe care le oferă.

4. Culoarea

Cu siguranță, unul dintre cele mai importante aspecte ce vizează alegerea ușilor se referă la selectarea unei nuanțe potrivite cu restul încăperii. Unii proprietari optează pentru uși de interior albe deoarece în felul acesta, se pot scoate în evidență celelalte particularități ale camerei. În acest caz, se recomandă vopsirea pereților în culori mai tari sau pastelate.

5. Finisajele moderne

Un alt aspect deosebit de important se referă la finisajele alese care pot contrasta plăcut sau care se pot asorta cu restul elementelor arhitecturale. Designerii susțin că situația ideală – în cazul ușilor albe – ar fi ca acestea să se armonizeze cu un parchet cu finisaje în culori deschise, calde și naturale. Specialiștii susțin că dacă vom opta pentru un parchet cu nuanțe de roșcat, atunci ar fi indicat să alegem niște uși de interior dintr-o gamă de culori similară. Nu doar culoarea parchetului însă este un factor de care ar trebui să ținem cont, ci ar trebui să avem în vedere și finisajele mobilierului și ale pereților.

6. Durata de viață și garanția

În general, acești factor depind de la producător la producător, ar fi indicat ca atunci când alegem ușile să consultăm și garanțiile pe care le prezintă produsele. De multe ori, acestea pot fi un indicator important al calității superioare. Specialiștii ne îndeamnă să evităm diferențele mari de grade (maximum 10 ˚C ) între interiorul și exteriorul încăperii și să păstrăm o temperatură constantă în camere.

Distribuie acest articol


Sună acum Cere ofertă