Alegerea usilor de interior - 6 pasi esentiali | Rom Decor
Categorie: usi interior Etichete: , ,

Alegerea usilor de interior – o etapa importanta in amenajarea casei

Locuinta este spatiul in care ne petrecem timpul liber alaturi de cei dragi, iar modul in care este amenajata ar trebui sa reflecte personalitatea proprietarului. Asadar, culorile, materialele, piesele de mobilier si decoratiunile pe care le utilizam – toate sunt elemente importante care ne ajuta in crearea unui design placut si functional.

Fara indoiala ca amenajarea nu poate fi completa fara alegerea usilor de interior care sa fie rezistente si sa aiba un aspect estetic in acelasi timp, in concordanta cu stilul arhitectural si cu celelalte detalii decorative.

Alegerea usilor de interior – Care e procedura?

Procesul de selectie poate fi unul destul de dificil avand in vedere diversitatea produselor existente pe piata la ora actuala. Însa, pentru a ne asigura ca vom face o alegere pe care sa nu o regretam ulterior, ar trebui sa avem in vedere mai multe criterii – atat functionale, cat si estetice. Asadar, nu doar brandul si pretul sunt principalii factori de care ar trebui sa tinem cont, ci exista mai multe aspecte de luat in calcul atunci cand facem achizitia:

Dimensiuni – inaltime, lungime, latime

De regula, inaltimea usilor se stabileste in functie de grosimea pardoselii. În caz contrar, vei fi nevoit sa tai vreo portiune din usile comandate si aduse pentru a fi montate. Astfel, acestea se instaleaza ultimele dupa ce parchetul a fost pus. Unul dintre sfaturile pe care le ofera specialistii consta in contactarea unei echipe de montatori profesionisti care sa efectueze masuratorile in mod corect.

În general, dimensiunile usilor sunt standard, dar in functie de marimile si designul dorit, puteti opta pentru un model atipic, executat la comanda. De obicei, grosimea zidului este de minimum 80 mm, latimea este cuprinsa intre 700 si 1000 mm, iar inaltimea are 2060 mm.

Designul

Un alt factor extrem de important in ceea ce priveste alegerea usilor de interior se refera la design. Stilul usii ar trebui sa fie corelat cu modul in care este decorata camera, dar si cu dimensiunile sale. De exemplu, o usa foarte mare, masiva cu o multime de elemente decorative va conferi incaperii o senzatie de sufocare, limitand spatiul foarte mult din punct de vedere vizual. De asemenea, ar fi indicat sa optezi pentru un stil care sa se potriveasca cu designul casei. Poti opta pentru o nuanta diferita de restul elementelor decorative sau poti alege o culoare care sa puna in valoare usile.

Materialul

Atunci cand facem alegerea usilor de interior, ar fi indicat sa tii cont si de materialul ales. De multe ori, acesta reflecta calitatea superioara a produsului. Opteaza pentru un material rezistent care sa treaca cu brio testul timpului. Printre recomandarile efectuate de specialisti se numara PAL, MDF, lemnul si sticla. În ultimii ani, se observa o tendinta a designerilor de interior de a se orienta catre usile de interior din sticla datorita atributelor estetice deosebite pe care le ofera.

Culoarea

Cu siguranta, unul dintre cele mai importante aspecte ce vizeaza alegerea usilor de interior se refera la selectarea unei nuante potrivite cu restul incaperii. Unii proprietari opteaza pentru usi de interior albe deoarece in felul acesta, se pot scoate in evidenta celelalte particularitati ale camerei. În acest caz, se recomanda vopsirea peretilor in culori mai tari sau pastelate.

Finisajele moderne

Un alt aspect deosebit de important se refera la finisajele alese care pot contrasta placut sau care se pot asorta cu restul elementelor arhitecturale. Designerii sustin ca situatia ideala – in cazul usilor albe – ar fi ca acestea sa se armonizeze cu un parchet cu finisaje in culori deschise, calde si naturale. Specialistii sustin ca daca vom opta pentru un parchet cu nuante de roscat, atunci ar fi indicat sa alegem niste usi de interior dintr-o gama de culori similara. Nu doar culoarea parchetului insa este un factor de care ar trebui sa tinem cont, ci ar trebui sa avem in vedere si finisajele mobilierului si ale peretilor.

Durata de viata si garantia

În general, acesti factor depind de la producator la producator, ar fi indicat ca atunci cand efectuam alegerea usilor de interior sa consultam si garantiile pe care le prezinta produsele. De multe ori, acestea pot fi un indicator important al calitatii superioare. Specialistii ne indeamna sa evitam diferentele mari de grade (maximum 10 ˚C ) intre interiorul si exteriorul incaperii si sa pastram o temperatura constanta in camere.

In concluzie, alegerea usilor de interior are mare importanta pentru ca este esential pentru decorul si utilizarea casei. Usile de interior sunt disponibile in diverse  culori si materiale, ce pot fi combinate cu o multitudine de stiluri.

4.8/5 - (9 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă