Cum sa reglezi geamurile termopan in 4 pasi simpli
Categorie: tamplarie PVC Etichete: ,

Ferestrele trebuie să îndeplinească mai multe funcții simultan: Acestea trebuie să se deschidă și să se închidă ușor, să asigure izolarea fonică și termică, precum și să protejeze împotriva curenților de aer, oferind în același timp o vedere perfectă. Pentru a îndeplini toate aceste cerințe, este esențial ca ferestrele să fie reglate corespunzător. Din fericire, poți sa îți reglezi geamurile termopan de unul singur, și este ușor de făcut, fără a fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru ajutorul unui profesionist. Cu uneltele potrivite și cu ghidul nostru de instrucțiuni, vei fi pregătit.

Pregătirea operațiunii

Înainte de a începe, verifică de două ori dacă ai toate uneltele necesare în fața ta, astfel încât să nu fie nevoie să te oprești în mijlocul a ceva. În general, ca să poți să reglezi geamurile termopan, ai nevoie de o trusă de șurubelnițe și un set de chei imbus potrivite. De asemenea, este o idee bună să citești cu atenție întregul articol mai întâi, astfel încât să poți avea deja o imagine asupra întregului proces.

Mecanismul oscilobatant

Ca să poți să reglezi geamurile termopan în mod corespunzător, este important să înțelegi mai întâi cum funcționează mecanismul de deschidere al unei ferestre. Cel mai comun este mecanismul oscilobatant, care conține mai multe elemente:

Mâner: Pinul de blocare poate fi găsit pe partea de deschidere a ferestrei, care conține și mânerul. Fereastra se deschide sau se închide prin rotirea mânerului.

Rulmentul balamalei din colțul inferior: Rulmentul balamalei din colțul inferior se găsește pe partea balamalei, în partea opusă mânerului.

Rulmentul brațului de sprijin superior: Rulmentul superior care cuprinde brațul de susținere se află tot pe partea balamalei, dar deasupra rulmentului din colțul inferior.

Pinii de blocare: Dacă dispui de rame de siguranță, probabil că vei găsi pinii pe părți diferite. La majoritatea modelelor standard, le vei găsi pe partea de deschidere.

Determinarea tipului de fereastră

În acest ghid vei afla despre procesul prin care poți să reglezi geamurile termopan. Ferestrele sunt, de obicei, echipate cu șuruburi de reglare în rulmenții balamalelor.

Există totuși și modele de ferestre mai vechi care nu vin cu un astfel de sistem de reglare. Îți recomandăm să consulți un profesionist în cazul în care deții ferestre mai vechi. Pentru început, trebuie să verifici dacă fereastra are respectivul element de reglaj.

Indiferent de materialul din care este confecționată fereastra ta, nu există nicio diferență în procesul de reglare. Toți pașii sunt aceiași, ceea ce înseamnă că poți să reglezi geamurile termopan din PVC în același mod ca și cele din aluminiu sau lemn.

În general, ramele vechi din lemn nu au nevoie să fie ajustate. Un nou kit de etanșare este de obicei suficient.

Reglarea ferestrelor

Există patru tipuri de ajustare a ferestrelor:

Reglarea în diagonală
Reglarea orizontală paralelă
Reglarea paralelă pe verticală
Reglarea presiunii de contact

În cazul în care trebuie sa reglezi geamurile termopan recent montate, atunci trebuie să urmezi toți pașii de mai jos. Cu toate acestea, în cazul unei ferestre care s-a strâmbat în timp, este posibil să fii nevoit să urmezi doar unul dintre pași, în funcție de problema identificată.

Procesul propriu-zis de reglare poate fi împărțit în două etape diferite – etapele obligatorii și cele care depind de disfuncționalitate.

Există o serie de pași care vor trebui să fie efectuați indiferent de situație.

În primul rând, trebuie identificată problema. Se blochează fereastra sau simți cum intră curent?
Măsoară spațiul dintre geam și cadru pentru o ajustare ulterioară. Trebuie măsurate distanțele atât pe partea unde fereastra se blochează sau de unde vine curent, cât și pe partea opusă.

De exemplu, dacă blocajul are loc în partea stângă a cadrului, trebuie să măsori distanța dintre toc și cadru atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă.

Îndepărtează capacele de protecție de pe brațul de susținere și de pe rulmenții colțului inferior, situați pe partea balamalei. Astfel, vei expune șuruburile de reglaj, care sunt necesare pentru următorii pași.

Ce trebuie făcut dacă fereastra este strâmbă?

Rotește șuruburile de reglare în sensul acelor de ceasornic pentru a ridica fereastra și în sens invers acelor de ceasornic pentru a o coborî. Insistă până când geamul și cadrul sunt paralele între ele (Fig. 1).

Verifică acum dacă modificarea a creat probleme în alte zone (de exemplu, dacă au apărut noi spații libere). Dacă se întâmplă acest lucru, urmează pașii descriși mai jos.

Imagine 1 Cum reglezi geamurile termopan
Figura 1 Cum reglezi geamurile termopan

Ce trebuie făcut dacă fereastra se blochează

Dacă fereastra se blochează în partea stângă sau dreaptă, trebuie să faci ajustări laterale în plan orizontal. Acest lucru se face cu ajutorul ambilor rulmenți.

Se rotesc alternativ șuruburile din rulmenții din colțul inferior și din brațul de susținere pentru a regla orientarea orizontală a ferestrei. Dacă rotești rulmentul brațului de susținere în sensul acelor de ceasornic și rulmentul din colț în sens invers, fereastra se va deplasa spre balamale în plan lateral.

Pentru a se deplasa spre mâner, se rotește în direcția opusă (Fig. 2).
După reglarea laterală, trebuie să verifici dacă fereastra poate fi deschisă fără probleme. Dacă șuruburile au fost rotite prea mult, este posibil ca fereastra să se blocheze acum pe cealaltă parte a cadrului.

Figura 2 Cum reglezi geamurile termopan
Figura 2 Cum reglezi geamurile termopan

Cum se corectează poziționarea verticală

Este posibil să trebuiască să reglezi înălțimea ferestrei, dacă în timpul deschiderii sau închiderii, fereastra se freacă de părțile inferioare sau superioare ale cadrului.

Pe ambele părți, trebuie determinată distanța necesară pentru a centra fereastra în interiorul cadrului.
Rotește șurubul din rulmentul din colțul inferior în sens invers acelor de ceasornic pentru a coborî fereastra sau în sens invers acelor de ceasornic pentru a o ridica.

Când s-a atins înălțimea corespunzătoare, strânge șurubul din rulmentul de susținere până când părțile laterale ale ferestrei sunt paralele cu cadrul (Fig. 3).

Figura 3 Cum reglezi geamurile termopan
Figura 3 Cum reglezi geamurile termopan

Cum se reglează presiunea de contact

Este recomandată o reglare specială în cazul în care fereastra este centrată în cadru, dar se simte totuși curent lângă geam – sau atunci când deschiderea ferestrei este ușoară, dar închiderea ei necesită puțin efort. O presiune ridicată sau scăzuta de contact poate fi problematică. Următorii pași îți vor explica cum se poate regla presiunea de contact:

Găsește pinurile de blocare. Aceste pinuri pot fi amplasate pe partea de deschidere la aproape toate ferestrele standard. În cazul variantelor cu elemente de siguranță suplimentară, este posibil să fie nevoie să verifici atât partea de deschidere, cât și partea cu balamale. (Fig. 4)

Acum trebuie verificat dacă presiunea este prea mare sau prea mică. În general, o fereastră ar trebui să se deschidă cu un efort minim, dar totuși să se închidă și să se etanșeze bine.

Figura 4 Cum reglezi geamurile termopan
Figura 4 Cum reglezi geamurile termopan

Reglarea regulată previne necesitatea de a apela la ajutor profesionist

Urmând acești pași, ar trebui să fie ușor să reglezi geamurile termopan de unul singur ori de câte ori este nevoie de reglaj. Verificarea geamurilor cel puțin o dată pe an poate face diferența. Cunoașterea tehnicilor care stau la baza procesului de reglare, precum și înțelegerea mecanismului ferestrelor te poate ajuta să eviți să cheltuiești bani pe ajutor profesionist.

În plus, poți urma acești pași și în cazul în care vrei sa reglezi o ușă termopan, aceasta având la bază același principiu de funcționare.

Articol oferit de Rom Decor. Echipa noastră îți stă la dispoziție cu o gamă variată de produse eficiente și soluții personalizate, așa că nu ezita să ne contactezi!

Suntem și pe Facebook! Pentru a fii la curent cu noutăți despre produsele Rom Decor, nu uita să dai un like paginii noastre AICI.

4.4/5 - (12 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă