intretinere tamplarie lemn stratificat
Categorie: tamplarie PVC Etichete: , ,

Cum se tratează și se îngrijește tâmplăria din lemn

Lemnul este materialul care nu se va demoda niciodată. Apreciat încă din cele mai vechi timpuri, el continuă să fie în topul preferințelor în materie de mobilier și tâmplărie datorită naturaleții și eleganței sale, a ușurinței cu care se integrează în orice decor și a celei cu care poate fi întreținut.

Despre tâmplăria din lemn

În momentul actual, ușile și ferestrele din lemn se împart în două mari categorii: din lemn masiv și din lemn stratificat. Cele din lemn masiv sunt alese în special pentru robustețe și durabilitate, în timp ce tâmplăria din lemn stratificat este aleasă pentru gradul mai mare de izolare fonică și pentru aspectul modern, extrem de plăcut.

Printre principalele motive pentru care ușile și ferestrele din lemn sunt în topul preferințelor se numără următoarele:

 • Sunt durabile în comparație cu alte materiale, cum ar fi aluminiul sau PVC-ul
 • Sunt rezistente la agresiuni atmosferice, fizice sau mecanice
 • Au un design deosebit și un aspect cald, natural
 • Dacă sunt fabricate și montate corespunzător, conferă o etanșeitate maximă
 • Se bucură de un grad de izolare termică ridicat
 • Nu își schimbă culoarea, finisajele putând fi reînnoite/retușate periodic

Un mare avantaj al tâmplăriei din lemn este dat de faptul că aceasta poate fi restaurată în loc să fie înlocuită. Restaurarea tâmplăriei din lemn începe cu analiza minuțioasă a defectelor de material și finisaj. Apoi, în funcție de gravitatea acestora, urmează astuparea imperfecțiunilor (mici zgârieturi sau fisuri) sau decaparea.

În cazul în care defectele finisajului sunt mici și necesită șlefuire, aceasta se realizează cu ajutorul hârtiei abrazive, apoi se reface lucrarea cu baiț, grund, lac sau vopsea. Dacă defectele sunt majore (decojiri masive), atunci se decapează zona afectată, se șlefuiește până la obținerea unei suprafețe uniforme și se continuă la fel ca în situația defectelor minore, cu strat de baiț, grund, lac sau vopsea.

Tâmplăria din lemn stratificat – o alegere modernă

Lemnul stratificat este obținut prin suprapunerea și lipirea prin presare a mai multor straturi de lemn natural, adezivul utilizat fiind unul special conceput să fie rezistent la apă. În urma acestui proces rezultă un material cu structură rigidă și stabilă, mai puternică și mai uniformă decât cea a lemnului masiv.

Ușile și ferestrele fabricate din lemn stratificat sunt recent apărute pe piața de profil și au următoarele avantaje:

 • Au o capacitate izolatoare foarte mare
 • Au un finisaj modern, mai elegant
 • Au o rezistență mai mare datorită tehnologiilor de stratificare a lemnului
 • Nu permit infiltrarea apei
 • Au o durată mai mare de viață
 • Sunt rezistente la razele UV și nu se decolorează
 • Asigură o barieră termică totală și sunt bune fonoizolante

Întreținerea tâmplăriei din lemn stratificat

Rezistența și stabilitatea tâmplăriei din lemn stratificat sunt asigurate prin concepție și prin montarea lor în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Pe lângă acestea, pentru o durată de viață mai mare este recomandată o întreținere adecvată.

Astfel:

 • Cel puțin o dată pe an trebuie să fie unsă cu lac pentru lemn stratificat, acesta având rolul de a oferi rezistență la diferențele de temperatură vară-iarnă (în cazul ferestrelor sau a ușilor de exterior)
 • Trebuie verificată periodic fixarea cu șuruburi a armăturilor pentru că în timp pot să apară dereglări mici ale feroneriei
 • Trebuie evitată spălarea cu detergenți agresivi, care afectează finisajul de la suprafața lemnului (acetonă, acetat de etil, benzen, toluen, metanol, spirt etc.)
 • Curățarea se va face cu ajutorul unei cârpe ușor umezite, pe piață existând soluții special concepute pentru a nu afecta calitatea lemnului
 • Este interzisă folosirea unor scule ascuțite cum ar fi cuțitele, lamele sau periile de sârmă deoarece pot deteriora grav finisajul.

Recondiționarea ferestrelor din lemn stratificat și cea a ușilor se face cu ajutorul unor kit-uri speciale, nefiind nevoie de revopsire în timp. Aceste kituri ajută în repararea unor probleme precum zgârieturile și fisurile inestetice și sunt adaptate cerințelor specifice ale tâmplăriei alese. Există și posibilitatea de acoperire a imperfecțiunilor lemnului cu lac sau vopsea, cu ajutorul pensulei, a rolei sau prin pulverizare, însă pentru cele mai bune rezultate se recomandă apelarea la un specialist.

Distribuie acest articol

Sună acum Cere ofertă