Categorie: usi din sticla Etichete: , ,

Cum se taie sticla securizată

Sticla securizată este un material care își găsește utilitatea în diferite spații, de la cele comerciale, până la cele care au diferite aplicații în cadrul clădirilor rezidențiale și nu numai. În spatele produsului finit, însă, se află o serie de operațiuni succesive care duc la fabricarea sticlei securizate.

Cum este produsă sticla securizată termic?

Sticla securizată se produce prin intermediul unui proces de încălzire ce ajunge la o temperatură de 650°C. În acest punct, materialul se înmoaie, suprafețele externe sunt supuse unui proces rapid de răcire, iar în felul acesta se creează o compresie puternică.

Calitatea geamului securizat este influențată în mod fundamental de anumiți parametri după care se realizează procesele alternative de încălzire-răcire.

Cum se taie sticla securizată

Dat fiind faptul că sticla securizată termic are proprietăți speciale care nu permit tăierea sa așa cum se întâmplă la sticla obișnuită, procesul clasic de tăiere este, practic, imposibil de realizat.

Așadar, dacă te afli în căutarea unor tehnici și metode de tăiere a sticlei securizate, fără ajutor de specialitate este posibil să nu ai parte de prea mult succes.

Principalul avantaj al sticlei securizate termic constă în faptul că, atunci când se va sparge, nu va prezenta un pericol de rănire, spre deosebire de sticla convențională care se va sparge în crăpături mari, ascuțite și periculoase.

Dat fiind faptul că geamul securizat este special conceput pentru a distribui presiunea, debitarea sticlei se dovedește a fi o misiune dificilă și delicată.

Pentru a evita sfărâmarea sticlei securizate, va trebui să acorzi o atenție deosebită procesului, altminteri geamul se va sparge și nu va mai putea fi utilizat.

De asemenea, va trebui dai dovadă de maximă prudență pe întregul parcurs al procesului, astfel încât să eviți să te rănești. Sticla de refacere reprezintă un proces chimic complex și, de aceea, trebuie lăsată în grija specialiștilor. Însă, dacă ai materialele necesare poți re-tempera sticla.

Iată cum se realizează tăierea sticlei securizate:

 • Fără îndoială e importantă înțelegerea procesului de recoacere – un proces fundamental, pentru că are rolul de a încălzi sticla în mod uniform. Așa cum menționam mai sus, la un anumit punct sticla ajunge la o temperatură de 650°C, acesta reprezentând, de fapt, motivul pentru care sticla călită nu poate fi tăiată. De altfel, cea mai bună valoare a temperaturii este de 890 grade Fahrenheit (sau 477 grade Celsius).
 • Într-un cuptor se va așeza sticla securizată termic, care va fi înmuiată la o temperatură relativ constantă (de la cald la fierbinte), până când va atinge temperatura de recoacere. Specialiștii susțin că aceasta este de 1013 Poise într-un cuptor. Timpul de înmuiere variază în funcție de mărimea geamului securizat. Anumite porțiuni mai mici au nevoie de aproximativ 20 minute de înmuiere, în timp ce bucățile mai mari de sticlă, care cântăresc între 45 și 100 kilograme, necesită 12 ore sau chiar mai mult.
 • Mai apoi, sticla securizată trebuie lăsată la răcit la o temperatură de 800 de grade Fahrenheit (427 grade Celsius) – recomandare valabilă pentru orice tip de sticlă, mai puțin sticla Satake în cazul căreia este indicată o temperatură de răcire de 750 grade Fahrenheit (399 grade Celsius).
 • Nu uita de ochelarii de protecție – extrem de importanți deoarece te protejează de accidentele nefericite ce pot surveni. Folosește o margine dreaptă pentru a putea trasa linia de tăiere și păstreaz-o în aceeași poziție de-a lungul liniei. Folosind o presiune medie pe întreaga linie pentru crea o zgârietură, nu va fi nevoie să rulezi tăietorul de sticlă mai mult decât o dată de-a lungul liniei.
 • Sub linia pe care tocmai ai tăiat-o, pune un diblu de lemn de ¼, adică aproximativ 0,6 cm, iar mai apoi aplică o presiune bruscă.
 • Pentru a face sticla mai puternică și mai sigură de manevrat, va trebui să șlefuiești marginea geamului proaspăt tăiat cu o piatră rotundă.

La ce poate fi folosită sticla securizată

Sticla securizată are calități mecanice care o recomandă ca fiind cea mai bună alegere, putând fi utilizată în cazul mai multor aplicații precum:

 • Uși din sticlă;
 • Partiții;
 • Balustrade;
 • Cabine de duș;
 • Închideri de lift;
 • Obiecte de mobilier;
 • Trepte din sticlă;
 • Fațade;
 • Stații de autobuz;
 • Mobilier urban;
 • Cabine telefonice;

Mai mult decât atât, geamul securizat își găsește aplicabilitatea și în ceea ce privește procesele de fabricare a mai multor tipuri de uși vitrate (de interior sau de exterior), vitrine de magazine, intrări în blocuri etc.

Distribuie acest articol


Sună acum Cere ofertă