Metode taiere sticla securizata | Rom Decor
Categorie: usi din sticla Etichete: , ,

Ce este sticla securizata?

Sticla securizata este un material care isi gaseste utilitatea in diferite spatii, de la cele comerciale, pana la cele care au diferite aplicatii in cadrul cladirilor rezidentiale si nu numai. În spatele produsului finit, insa, se afla o serie de operatiuni succesive de taiere sticla securizata care duc la fabricarea acesteia.

Cum este produsa sticla securizata termic?

Sticla securizata se produce prin intermediul unui proces de incalzire ce ajunge la o temperatura de 650°C. În acest punct, materialul se inmoaie, suprafetele externe sunt supuse unui proces rapid de racire, iar in felul acesta se creeaza o compresie puternica.

Calitatea geamului securizat este influentata in mod fundamental de anumiti parametri dupa care se realizeaza procesele alternative de incalzire-racire.

Care sunt metodele de taiere sticla securizata?

Dat fiind faptul ca sticla securizata termic are proprietati speciale care nu permit taierea sa asa cum se intampla la sticla obisnuita, procesul clasic de taiere este, practic, imposibil de realizat.

Asadar, daca te afli in cautarea unor tehnici si metode de taiere a sticlei securizate, fara ajutor de specialitate este posibil sa nu ai parte de prea mult succes.

Principalul avantaj al sticlei securizate termic consta in faptul ca, atunci cand se va sparge, nu va prezenta un pericol de ranire, spre deosebire de sticla conventionala care se va sparge in crapaturi mari, ascutite si periculoase.

Dat fiind faptul ca geamul securizat este special conceput pentru a distribui presiunea, debitarea sticlei se dovedeste a fi o misiune dificila si delicata.

Pentru a evita sfaramarea sticlei securizate, va trebui sa acorzi o atentie deosebita procesului, altminteri geamul se va sparge si nu va mai putea fi utilizat.

De asemenea, va trebui dai dovada de maxima prudenta pe intregul parcurs al procesului de taiere sticla securizata, astfel incat sa eviti sa te ranesti. Sticla de refacere reprezinta un proces chimic complex si, de aceea, trebuie lasata in grija specialistilor. Însa, daca ai materialele necesare poti re-tempera sticla.

Iata cum se realizeaza procesul de taiere sticla securizata:

  • Fara indoiala e importanta intelegerea procesului de recoacere – un proces fundamental, pentru ca are rolul de a incalzi sticla in mod uniform. Asa cum mentionam mai sus, la un anumit punct sticla ajunge la o temperatura de 650°C, acesta reprezentand, de fapt, motivul pentru care sticla calita nu poate fi taiata. De altfel, cea mai buna valoare a temperaturii este de 890 grade Fahrenheit (sau 477 grade Celsius).
  • Într-un cuptor se va aseza sticla securizata termic, care va fi inmuiata la o temperatura relativ constanta (de la cald la fierbinte), pana cand va atinge temperatura de recoacere. Specialistii sustin ca aceasta este de 1013 Poise intr-un cuptor. Timpul de inmuiere variaza in functie de marimea geamului securizat. Anumite portiuni mai mici au nevoie de aproximativ 20 minute de inmuiere, in timp ce bucatile mai mari de sticla, care cantaresc intre 45 si 100 kilograme, necesita 12 ore sau chiar mai mult.
  • Mai apoi, sticla securizata trebuie lasata la racit la o temperatura de 800 de grade Fahrenheit (427 grade Celsius) – recomandare valabila pentru orice tip de sticla, mai putin sticla Satake in cazul careia este indicata o temperatura de racire de 750 grade Fahrenheit (399 grade Celsius).
  • Nu uita de ochelarii de protectie – extrem de importanti deoarece te protejeaza de accidentele nefericite ce pot surveni. Foloseste o margine dreapta pentru a putea trasa linia de taiere si pastreaz-o in aceeasi pozitie de-a lungul liniei. Folosind o presiune medie pe intreaga linie pentru crea o zgarietura, nu va fi nevoie sa rulezi taietorul de sticla mai mult decat o data de-a lungul liniei.
  • Sub linia pe care tocmai ai taiat-o, pune un diblu de lemn de ¼, adica aproximativ 0,6 cm, iar mai apoi aplica o presiune brusca.
  • Pentru a face sticla mai puternica si mai sigura de manevrat, va trebui sa slefuiesti marginea geamului proaspat taiat cu o piatra rotunda.

La ce poate fi folosita sticla securizata

Sticla securizata are calitati mecanice care o recomanda ca fiind cea mai buna alegere, putand fi utilizata in cazul mai multor aplicatii precum:

  • Usi din sticla;
  • Partitii;
  • Balustrade;
  • Cabine de dus;
  • Închideri de lift;
  • Obiecte de mobilier;
  • Trepte din sticla;
  • Fatade;
  • Statii de autobuz;
  • Mobilier urban;
  • Cabine telefonice;
  •  

Mai mult decat atat, geamul securizat isi gaseste aplicabilitatea si in ceea ce priveste procesele de fabricare a mai multor tipuri de usi vitrate (de interior sau de exterior), vitrine de magazine, intrari in blocuri etc.

Va invitam si pe profilul nostru de facebook pentru mai multe detalii si imagini despre sistemele de inchidere terase sticla termoizolanta

3.2/5 - (13 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă