Usile de interior. Ghid de asortare și 3 aspecte importante
Categorie: usi interior Etichete: , ,

Cu ce se asortează ușile de interior – ghid complet

 

Îndată ce faza de construcție a casei a fost finalizată, pentru mulți proprietari partea interesantă și plăcută abia acum începe. Decorarea locuinței, îmbrăcarea ei în culorile dorite și posibilitatea de a-i impune amprenta propriei personalități… trebuie să recunoaștem faptul că toate aceste activități reprezintă mici momente de răsfăț, dar și mari provocări.

Dacă în cazul nuanței pereților și a parchetului ne decidem mai repede, în cel al ușilor lucrurile nu mai par atât de simple. De ce? Pentru că există o multitudine de modele disponibile pe piață și pentru că trebuie să decidem dacă vrem ca ușile alese să completeze atmosfera sau să ofere un contrast puternic de stil locuinței.

Alegerea ușilor de interior – o etapă finală, realizată cu grijă

De la culoarea pereților și cea a pardoselii, până la alegerea ușilor potrivite și a pieselor de mobilier… toate acestea necesită nu doar investiții financiare semnificative, ci, mai ales, viziune stilistică în îmbinarea armonioasă a tuturor elementelor.

Ușile de interior, fiind alese spre faza finală a procesului de amenajare, trebuie să se integreze perfect în ansamblul locuinței. De aceea, trebuie să stabilim clar, după ce am decis nuanțele și stilul celorlalte elemente ce compun încăperile, dacă ne dorim o completare perfectă, clasică, sau vrem ca ușile să creeze un plăcut contrast, să aducă un strop de curaj și mai multă personalitate.

În cele ce urmează vom încerca să oferim câteva sfaturi privind alegerea corectă a ușilor de interior, astfel încât să se obțină mai ușor locuința mult visată. Important! Dincolo de design, ușile de interior au un rol covârșitor în obținerea unui efect original și frumos îl are calitatea materialelor – de aceea vă recomandăm ca, fie că optați pentru modele din sticlă sau pentru unele din lemn, să acordați atenție acestui criteriu de selecție.

Cu ce asortăm ușile de interior pentru un design reușit?

Confortul este esențial atunci când vorbim de acasă. Acesta trebuie să se reflecte nu doar din piesele de mobilier alese, ci din toate elementele ce compun locuința, inclusiv ușile de interior. Absolut toate trebuie să reflecte personalitatea proprietarilor!

Referitor la alegerea și asortarea ușilor de interior, sunt câteva aspecte de care trebuie să ținem cont în procesul de amenajare:

  • Ușile de interior – Asortarea lor cu parchetul/gresia

Dacă parchetul este, cel mai adesea, folosit în camere, gresia va fi întotdeauna utilizată în bucătărie, baie sau uneori chiar și în living. Astfel, în alegerea unei uși de interior nu vom ține cont doar de tipul pardoselii, ci și de încăperea pe care aceasta o va închide.

Pentru a nu crea efectul de uși „desprinse din altă poveste”, trebuie să construim vizual impresia de echilibru. Acest lucru nu înseamnă că vom alege ușa în aceeași nuanță cu parchetul, dar nici într-una puternic contrastantă. O ușă vopsită într-o nuanță deschisă se va integra perfect într-o cameră al cărei parchet are culori deschise de maro, la fel cum un parchet în nuanțe roșcate va fi pus în evidență de o ușă cu o culoare asemănătoare.

  • Ușile de interior – Asortarea lor cu nuanța pereților

Cu ce se asortează ușile de interior cel mai des, dacă nu cu lavabila pereților? Deși este un aspect în funcție de care cu toții alegem anumite elemente decorative sau de mobilier, în anumite situații culoarea pereților ne poate pune în dificultate, mai ales când vine vorba despre alegerea ușilor de interior. Pentru că este practic ancorată în perete, culoarea ușii se va întrepătrunde cel mai mult cu cea a pereților.

Recomandarea Rom-Decor: Foarte discrete și elegante, aliniate la fața exterioară a peretelui, ușile Porta Hide (tip Filomuro) pot fi livrate grunduite și pregătite pentru a fi vopsite de către beneficiari în nuanțele dorite sau tapetate cu modelul pereților. Tocul ușii este complet integrat în pereți, iar balamalele de înaltă calitate sunt complet ascunse, practic invizibile, în momentul închiderii ușii. Cu ajutorul acestor modele de uși Porta se păstrează o linie unitară, cu o cale de acces în încăpere foarte puțin vizibilă, dar care reușește cu succes să pună în valoare estetica și funcționalitatea spațiului.

De aceea, în acest caz se aplică aceeași idee ca cea pentru parchet, însă aici regulile sunt și mai stricte, din motivele menționate anterior. Așadar, nu contrastele puternice sunt cheia către un decor armonios, ci mai degrabă o omogenitate cromatică plăcută a celor două elemente.

  • Ușile de interior – Asortarea lor cu mobilierul

În mod evident vom ține cont de mobila din încăpere în momentul în care vom alege ușa de interior, însă, de data aceasta, nu doar cromatica este cea pe care o vom lua în calcul. Pe lângă culoarea mobilei, care trebuie să fie într-o nuanță cât mai asemănătoare cu cea a ușii, vom mai avea în vedere și stilul acesteia.

Nu putem alege o ușă clasică, cu elemente de design vintage, într-o cameră a cărei mobilă denotă modernism și rigiditate. În acest caz, vom alege fie uși de sticlă glisante, cu geam opac, fie uși cu design asemănător, simplu, curat și fără elemente decorative.

Ușile de interior – Extra sfaturi privind asortarea lor

Este important ca în alegerea ușilor de interior să se țină cont de cele menționate anterior, însă factorii ce influențează procesul sunt mult mai mulți. Iată alte câteva sfaturi de un real ajutor:

  • pentru a nu da greș și pentru a nu crea un dezechilibru la nivelul camerei, putem alege ușa într-o nuanță naturală: lemn de cireș, de fag, de stejar etc.;
  • de asemenea, ușile de interior albe sunt din ce în ce mai populare grație versatilității lor, asigurând un aspect elegant și modern – deci pot fi ideale atât pentru casele moderne, cât și pentru cele clasice;
  • înainte de a porni în căutarea ușilor potrivite, este recomandat să analizăm atent spațiile în care urmează să fie montate, precum și elementele de decor/piesele de mobilier, pentru a le încadra pe toate acestea sub un singur tip de design;
  • deoarece există mari șanse ca în viitor să ne dorim să redecorăm anumite încăperi, alegerea unor uși în nuanțe neutre se poate dovedi foarte inspirată.

Sfatul Rom-Decor! În cazul în care dorești să oferi locuinței tale un aspect modern, ultra-elegant și aerisit, optează pentru uși de sticlă. Dar nu de orice fel, ci pentru cele printate ceramic, cu modelul pe care ți-l dorești. Alegând uși din sticlă printate ceramic poți aduce natura în livingul tău, curaj cu ajutorul eroilor Disney în camerele copiilor, un strop de veselie în bucătărie… Descoperă gama noastră de uși de interior!

4.7/5 - (3 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă