Inchidere Balcon - Autorizatie inchidere balcon in 5 pasi

Ce trebuie sa ai in vedere cand optezi pentru un sistem de inchidere balcon?

Omul modern are nevoie de tot mai mult spatiu si de aceea cauta in permanenta solutii privind amenajarea locuintei sale. Dintre cele mai populare se pot mentiona alegerea mobilierului minimalist, optarea pentru pereti in nuante deschise si inlocuirea vechilor usi cu modele glisante, capabile sa economiseasca spatiu si sa contribuie la crearea unei atmosfere relaxante.

Persoanele care locuiesc la bloc, in special cele ce detin garsoniere sau apartamente de mici dimensiuni, pot crea o camera in plus apeland la solutii de inchidere a balconului. Mai exact, inchizand balconul se poate obtine inca o incapere, ce poate fi usor transformata in debara sau chiar intr-o oaza de relaxare.

Procedura de Închidere balcon nu este, insa, atat de simpla pe cum pare. În primul rand, este necesara o autorizatie pentru aceasta lucrare, ce necesita timp si rabdare. Apoi, este nevoie sa se aleaga cu grija intre diversele sisteme de inchidere balcon, calitatea fiind cea care va asigura o hidroizolare si o termoizolare adecvate, cat si un aspect placut.


Ce trebuie sa stii despre solutiile de inchidere balcon cu sticla?

De regula, procedura de inchidere balcon este o lucrare efectuata cu precadere inainte de venirea anotimpului geros, mai exact, toamna. Multe persoane, insa, o fac in sezonul cald si, din pacate, ilegal – fara autorizatie.

Amenda pentru o inchidere balcon fara autorizatie nu este ceva de trecut cu vederea, fiind destul de consistenta. Apoi, evitarea caii legale poate afecta nu doar estetica generala a blocului, ci si structura acestuia, putand astfel cauza nenumarate probleme.

O astfel de lucrare trebuie planificata bine, pana in cel mai mic detaliu, iar primul pas in acest sens il reprezinta documentarea. Este necesar ca, inainte de toate, sa se stie clar faptul ca materialele utilizate, precum si priceperea meseriasilor care se vor ocupa de inchiderea balconului propriu-zisa, sunt factori ce vor influenta cu mult confortul.

Daca operatiunea de inchidere balcon nu este efectuata corect sau daca sunt folosite materiale de calitate indoielnica, proprietarii se pot confrunta cu:

  • condens – este o problema frecventa, in special in balcoanele in care nu exista calorifere, iar pentru a evita formarea acestuia se recomanda sa se apeleze la sfaturile specialistilor;
  • dificultati in ceea ce priveste aerisirea – camera care da in balcon va pierde accesul la aerisire, insa pentru a i se asigura o ventilatie corecta se poate opta pentru sisteme de inchidere balcon cu geamuri glisante;
  • dificultati in ceea ce priveste spalarea geamurile – apar, de regula, in cazul balcoanelor pe trei laturi, fiind necesar ca accesul la geamuri sa se faca de pe fatada, nu de pe parti.

Cum se obtine autorizatia pentru inchidere balcon?

Atunci cand vine vorba de inchidere balcon, autorizatia este absolut necesara. De ce? Pentru ca in momentul in care se efectueaza aceasta lucrare, indiferent de sistemul utilizat, se schimba proiectul initial al cladirii.

Care sunt, pe scurt, pasii ce trebuie urmati in vederea obtinerii autorizatiei de inchidere a balconului?

  • PASUL 1: Depunerea actelor pentru obtinerea certificatului de urbanism si achitarea unei taxe de emitere a documentului.
  • PASUL 2: Obtinerea certificatului si adresarea catre Biroul de Avize si Acord Unic din cadrul Primariei judetului sau sectorului petentului, in vederea obtinerii avizelor necesare autorizatiei de constructie.
  • PASUL 3: Obtinerea acordului scris al asociatiei de proprietari, dat fiind faptul ca este vorba de fatada imobilului.
  • PASUL 4: Apelarea la un birou de proiectare pentru obtinerea proiectului tehnic (exista posibilitatea sa se ceara chiar si o expertiza tehnica a cladirii).
  • PASUL 5: Depunerea proiectului de obtinere a autorizatiei (PAC), care cuprinde toate avizele, certificatul de urbanism, actul de proprietate etc.

De retinut! O închidere balcon neautorizată este considerata infractiune, putand fi sanctionata in anumite cazuri chiar cu inchisoare (legea 50/1991).

Ce urmeaza dupa obtinerea autorizatiei necesare pentru  inchidere balcon?

Obtinerea autorizatiei necesare se poate dovedi obositoare, in unele cazuri extrem de dificila. Chiar si asa, odata primita, se poate trece la etapa urmatoare – inchiderea efectiva a balconului.

Desigur, aceasta lucrare va fi efectuata de specialisti si poate presupune costuri substantiale, ce variaza atat in functie de complexitate, cat si in functie de sistemul de inchidere a balconului ales.

Mai exact, pretul pentru manopera se calculeaza in functie de suprafata de acoperit, materialul utilizat pentru inchidere, constructia blocului etc. De asemenea, acesta poate varia si in functie de firmele prestatoare de servicii, fiind necesar insa ca alegerea sa nu se lase influentata de factorul pret. Un pret mic poate presupune o manopera de slaba calitate, iar inchiderea balconului este o lucrare ce trebuie sa reziste un numar mare de ani.

În concluzie, inchiderea balconului este o optiune buna pentru cei ce doresc mai mult spatiu sau care vor sa nu se mai confrunte cu diverse probleme: ploaie, praf, zgomot etc. De asemenea, este utila si in cazul in care se doreste economisirea de caldura, tipul de izolare fiind deosebit de important in acest sens. Oricum, indiferent de motiv, este necesar ca aceasta lucrare sa fie facuta cu atentie, de catre specialisti si cu materiale de calitate, obligatoriu dupa ce autorizatia a fost obtinuta.

5/5 - (9 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă