Inchideri balcoane in 2022: Avem nevoie de autorizatie?
Categorie: inchideri terase/balcoane Etichete: ,

Optimizarea spațiului din locuințele noastre a fost mereu un subiect de actualitate, mai ales dacă discutăm de apartamente de mici dimensiuni unde, de cele mai multe ori, spațiul este foarte limitat. În ultimii ani, în afară de clasica metodă de rearanjare a mobilierului, am observat o creștere semnificativă a popularității proiectelor de închideri balcoane.

Această metodă, tot mai folosită, vine ca și răspuns la nevoia tot mai mare de spațiu suplimentar în locuințele noastre, fiind o soluție modernă prin care putem transforma balconul dintr-un simplu spațiu de depozitare într-o încăpere utilă și utilizabilă pe tot parcursul anului.

Metode folosite pentru proiectele de închideri balcoane

În cadrul proiectelor de închideri balcoane, cele mai folosite metode sunt sistemele din tâmplărie PVC cu geam termopan și sistemele cu geamuri glisante din sticlă securizată.

Închiderea balconului cu ajutorul tâmplăriei PVC cu geam termopan este o metodă clasică care, deși oferă protecție fonică și termică, vine din păcate cu câteva dezavantaje notabile, cum ar fi:

  • dificultăți în momentul curățeniei, spălarea tuturor geamurilor devenind dificilă și chiar periculoasă, mai ales când vorbim de partea exterioară a geamurilor
  • probleme de ventilație, circulația aerului devenind dificilă în cazul unei singure ferestre
  • vedere panoramică redusă, aceasta fiind blocată de ramele geamurilor
  • lipsa de spațiu de relaxare în aer liber pe timp de vară

Sistemele de închideri balcoane cu geamuri glisante din sticlă securizată sunt soluția modernă care rezolvă toate aceste minusuri. Spre deosebire de metoda anterioară de închidere a balconului, această metodă nu necesită rame pentru geamuri, folosindu-se de un sistem de șine pe care panourile de geam glisează. Sticla folosită în general este sticlă securizată, cu grosime de 8mm sau 10 mm, dar există și varianta cu 2 foi de sticlă termoizolantă cu grosime totală de 28 mm.

inchideri balcoane 1
Inchidere Balcon de la Rom Decor

La Rom Decor, soluțiile de închideri balcoane cu geamuri glisante sunt reprezentate de gama GEMINI. Dar care ar fi câteva avantaje oferite de aceste sisteme?

Avantajele soluțiilor de închideri balcoane cu geamuri glisante din sticlă securizată din gama GEMINI

După cum am menționat și anterior, în comparație cu sistemele clasice de închideri balcoane, sistemele din gama GEMINI sunt net superioare și vin la pachet cu o multitudine de avantaje, cum ar fi:

  • Protecție fonică și termică sporită, oferind posibilitatea de a crea un spațiu extra (living mărit, birou, spațiu de relaxare etc)
  • Lipsa ramelor pentru geamuri oferă o vedere panoramică sporită
  • Pe timp de vară, geamurile se pot glisa complet într-o parte, oferind astfel o experiență de aer liber similară cu un balcon complet deschis
  • Pe timp de iarnă acționează ca o barieră termică, protejând interiorul de temperaturi neprietenoase sau zăpadă
  • Facilitează circulația aerului, nefiind restricționat la o singură fereastră care se poate deschide
  • Spălarea geamurilor este foarte simplă și se poate face în condiții de siguranță datorită sistemului de culisare a geamurilor

Ce documente sunt necesare pentru o închidere de balcon

Pentru a executa o închidere a balconului în mod legal este nevoie de obținerea unei autorizații de construcție. Baza legală care reglementează acest aspect este articolul 2 legea Nr. 50/1991, cu completările ulterioare aduse prin legea 193/2019 privind lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație a construcțiilor de orice fel. De menționat faptul că actualizările din legea 193 au simplificat semnificativ procesul de obținere a autorizației.

Pentru a obține o astfel de autorizație de construire, este nevoie de următoarele documente:

  • Memoriu de arhitectură – este un extras de proiect folosit la proiectarea, modificarea sau extinderea unei construcții. Acest documente se poate obține de la o firmă care oferă servicii de proiectare și arhitectură.
  • Releveu – este un document ce conține detalii despre măsurători și desene ale elementelor ce urmează a fi construite. Acest documente se poate obține de la o firmă care oferă servicii de proiectare și arhitectură.
  • Propunere/ proiect de închidere a balconului
  • Acordul vecinilor (cu excepția apartamentelor de la parter- vom detalia mai jos)
  • Avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiza tehnică pentru spațiul aflat în proprietate

Există și o excepție de la cerința de a obține acordul vecinilor, dar aceasta se aplică doar în cazul apartamentelor de la parterul blocurilor. Modificarea a fost adusă în 2020 prin legea 149 care prevede că persoanele care locuiesc la parterul blocului și vor să închidă balconul, nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ci doar de acordul asociației de proprietari.

Este necesar ca cererea să fie însoțită de o motivație, iar motivele acceptate fiind siguranța locuinței, reducerea noxelor sau poluării fonice.

De unde se obține autorizația de construcție pentru închiderea balconului

Odată ce toată documentația este pregătită, se poate începe procesul de obținere al autorizației de închidere a balconului. Dosarul cu documentația completă se depune la autoritatea competentă pentru eliberarea autorizației, în cazul de față aceasta fiind primăria locală din localitatea unde este situat apartamentul.

Durata de procesare a dosarului este în general de până la 30 de zile, dar aceasta poate depinde de la o primărie la alta. În momentul în care autorizația este gata, se poate trece la închiderea efectivă a balconului.

Care sunt riscurile proiectelor de închideri balcoane fără autorizație

Executarea lucrărilor de închideri balcoane fără autorizație de construire se sancționează conform legii cu amendă de la 1000 lei pana la 100 000 lei. Aceeași lege menționează faptul că lucrările de închidere a balcoanelor realizate în urmă cu mai mult de 3 ani, nu mai pot fi sancționate.

Lucrurile se complică totuși în cazul în care imobilul este clasificat ca și monument istoric ori acesta se află într-o zonă protejată. În acest caz, conform art. 24 din legea 50/1991, fapta este considerată infracțiune și poate atrage o pedeapsă cu închisoarea între 3 luni și 1 an.

Sperăm că ți-a plăcut articolul nostru! Poți afla mai multe informații despre sistemele de închidere balcon cu geamuri glisante GEMINI aici.

Iar dacă te gândești să achiziționezi un sistem din oferta noastră, atunci află că echipa Rom Decor îți stă la dispoziție cu o gamă variată de produse și servicii personalizate pentru balconul tău. Contacteaza-ne!

Suntem si pe Facebook! Dă un like paginii noastre AICI pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și promoții de la Rom Decor.

4.1/5 - (18 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă